ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Марешки пак се счепка с Патриотите

Парламент Веселин Марешки

Аптечният бос Веселин Марешки сякаш танцува по жарава, лутайки се между ГЕРБ, опозиционността и новото си амплоа на патриот. Макар че иска да е различен от управляващите, пак се примъкна до тях, след което захапа Патриотите, за чийто мегдан се бори. Това пролича и от поредния му ексклузивен брифинг в кулоарите на парламента. 

Марешки и партията му "Воля" ще продължат да подкрепят властта и няма да гласуват за вота на недоверие на правителството заради политиката му в сектор "Сигурност", който левицата се кани да внесе още другата седмица. Това стана ясно от объркания му отговор на журналистически въпрос в сряда (13 юни). Лидерът на "Воля" първоначално не пожела да отговори директно на въпроса. Вместо това той тръгна да обяснява, че ситуацията в сектор "Сигурност" не била на ниво, но тя не се променяла през годините и била такава, каквато и при правителството на Орешарски. По думите му, един такъв вот на недоверие би трябвало да мине, но след това щяло да има избори, след които парламентът щял да се преповтори. Докато българският народ не намери своята алтернатива, няма смисъл от нови избори, обясни още Веселин Марешки.

"Докато не спрат да ни облъчват постоянно с фалшиви новини, че алтернативата е БСП, че истинските патриоти са тези, които се доказват само с дела през годините – те едва ли не ще отпаднат от парламента, дотогава няма смисъл да се прави това упражнение", заразсъждава новоизлюпеният националист. След настояване да каже ясно дали ще подкрепят вота на недоверие, Марешки заяви: "Току-що ви обясних – няма да го подкрепим, защото е безсмислен… ", тросна се лидерът на "Воля".

След това той се нахвърли за пореден път върху военния министър Красимир Каракачанов, този път по повод злощастния инцидент с хеликоптер Ми-17, при който загинаха двама летци. Марешки припомни, че наскоро е искал оставката на Каракачанов, и сега той трябвало да поеме политическата отговорност, обвинявайки го за недостатъчния брой летателни часове на бойните пилоти. Водачът на "Воля" заплаши, че ще даде Министерството на отбраната на прокуратурата заради катастрофата с Ми-17. Не можело да се назначава "сульо и пульо за министър на отбраната", каза той по адрес на Каракачанов и го обвини, че не е отпуснал пари за обучението на летците.

Веднага дойде и ответният удар от "Обединени патриоти". Председателят на парламентарната им група и лидер на "Атака" Волен Сидеров заяви,  че не е редно Марешки да използва трагичния инцидент за искане на оставки. Той предупреди, че лидерът на "Воля" трябва да си отговори на въпроса дали е готов за избори, защото оставката на Каракачанов означава разтурване на коалицията. 

Съпартийците на Каракачанов от ВМРО бяха по-остри. Те посъветваха Марешки да не говори по темата за отбраната, понеже е некомпетентен. И му напомниха за собствените му обвинения, заради които главният прокурор поиска депутатския му имунитет. "Прокуратурата да отговори първо на повдигнатите обвинения на Марешки, защото в  последните месеци не се говори по темата", призова организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов. "Нека Марешки да отговаря на тези въпроси, а не да се занимава с неща, които не разбира, и да прави некомпетентни изказвания", даде му акъл Патриотът.

Волен Сидеров обаче фокусира вниманието на репортерите върху един друг въпрос, като ги призова да вдигнат поглед от оставките и вътрешномахленските караници и да видят реалната обстановка – "защо ни оставиха беззащитни нашите натовски партньори".  

Марешки пък нахока журналистите, че не вниквали добре в това, което говори, ядосан на въпроса дали не му тежи на съвестта катастрофата с Ми-17, при положение че неговата партия единствена се обяви против проектите за модернизация на армията. "Ние не сме казали, че не сме за превъоръжаването, но само ако останат пари извън здравеопазването и социалната сфера", извъртя се той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст