ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Немската Leoni инвестира 32 млн. евро в Плевен

Глобален доставчик Leoni на продукти

Германската компания Leoni Group реши да инвестира в региона на Плевен 32 млн. евро. До това решение мениджърите й стигнаха след близо дввегодишно проучване. Групата е най-големият производител в Европа и четвърти в света на електрически системи и окабеляване за автомобили. Повечето й клиенти са част от глобалната индустрия за производство на автомобили, товарни автомобили и компоненти.

Компанията ще изгради ново производствено предприятие и ще разкрие над 2000  работни места, отбеляза Ралф Зингман, директор "Заводи Леони" за Европа, след като връчи на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев официалното решение на Борда на директорите на концерна за проекта в България.  Leoni предвижда  да инвестира  16 млн. евро в строителство и 16 млн. евро в машини и оборудване. Заводът ще бъде отворен частично до края на тази година, а през 2020 г. ще заработи с пълния си  капацитет.
Решението за инвестицията е свързано с проект за един от най-големите клиенти на групата от автомобилния сектор, но Ралф Зингман уточни само че компанията е германска. Решаваща за избора на Плевен се е оказала и подкрепата на икономическото министерство, което в кратки срокове е отговорило на изискванията на компанията, включително и за нормативни промени. С актуализиране и хармонизиране на законодателството е станало възможно използването на определени вещества в производството на завода на Leoni.

Производството на автокомпоненти е сред най-бързо развиващите се индустриални сектори в страната ни през последните години. По последни данни тук  работят около 170 такива предприятия. Те осигуряват работа на над 40 хил. души, а приходите им надхвърлят 3 млрд. лева. Секторът се развива на базата на екосистема от мултинационални и български фирми. Редица големи немски компании от сектора откриха България като най-добрата дестинация за своя бизнес в Източна Европа. Те са и в основата на добрите икономически отношения с Германия. През миналата година бе постигнат и рекорд в историята на търговско-икономическите ни отношения и преминахме числото от 7.2 млрд. евро двустранен стокообмен.

Германия е стратегически инвеститор у нас. Тя е източникът на някои от най-големите чуждестранни вложения. Сред немските компании откриваме имената на лидери в своите сектори. Тук е "Фесто Производство" ЕООД – развойно и производственото дружество от концерна Festo AG&Co в България. Заводът в София е световен лидер в производството на магнитни сензори. Основната производствена програма обхваща производството на различни видове сензори и принадлежности към тях, както и на присъединителни кабели.                             

Една от най-големите компании в автомобилната индустрия – германската MAHLE, планира ново разширение на производството си в България чрез дъщерното си дружество "Бер-Хелла Термоконтрол" ЕООД (BHTC), след което страната ни ще се превърне в един от основните ѝ центрове. През 2013 година ВНТC влезе в България и инвестира в нов завод и в развоен център в "Индустриална зона София" – Божурище. В момента в тях работят 400 души, а  плановете на компанията са те да нараснат до 600 в следващите години. Компанията произвежда у нас уреди за управление на климатични инсталации за автомобили и в световен мащаб заема едно от първите места в автомобилния бранш.

Германският производител на кабелни системи – "Нексанс аутоелектрик", също построи свой завод в Плевен. Компанията разработва и произвежда кабелни системи и компоненти за водещи автомобилни компании и тукашната й фабрика ще работи изцяло за марката BMW.

Grammer  е световен производител на седалкови системи и системи за автомобилния интериор. Първият завод на фирмата в България е изграден през 1997 година. Осигурява работа на над 695 служители, а сред клиентите й са Deutsche Bahn, Mercedes, Liebherr, Iveco, Toyota, Linde, Man, RenaultTrucks, Scania, Siemens, Audi, LandRover, Seat, Saab, Skoda, Volkswagen, Ford, GM, BMW, Opel и други.

От 2010 година "ВИТТЕ Аутомотив България" ЕООД започна производство в Русе, а през 2014-а отвори врати нова промишлена сграда. В момента персоналът наброява повече от 800 души, а прогнозите са за ново разрастване на производството. Фирмата, която е специализирана в разработване и произвеждане на иновативни системни решения за ключалки, предни и задни капаци, интериор и седалки, е доставчик на авточасти за лидери на пазара – като Volkswagen и BMW.

Минaлaтa гoдинa гepмaнcкaтa Коѕtаl, cпeциaлизиpaнa в пpoизвoдcтвoтo нa пoдкopмилни кyтии, построи втopи зaвoд в Пaзapджик, къдeтo paбoтнитe мecтa ca 1700. Пpeди нeгo дpyжecтвoтo oтвopи и зaвoд в Cмoлян.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст