ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Паргов: “Топлофикация” страда от слаб мениджмънт и зле планирани финанси

топлофикация

От 1 юли тежкото финансово положение, в което се намира "Топлофикация – София", е допълнително усложнено, алармира лидерът на БСП – София Калоян Паргов. Причината за това са промените в Закона за енергетиката, според които от тази дата дружеството продава произведената електроенергия на борсата, обясни той.

"Досега имаше тристранно споразумение. НЕК купуваше електроенергията, произведена от "Топлофикация София" и директно погасяваше текущите задължения към "Булгаргаз" с договор за прихващане, припомни Калоян Паргов. – А борсовата цена сега в много чести случаи ще бъде под цената на така наречената "кафява добавка", каквато е енергията от "Топлофикация София". Или пък ще бъде средна цена, определена от регулатора, като разликата ще бъде покривана от нарочен фонд. Това ще изисква по-добра прогноза на плащанията от мениджмънта на "Топлофикация". Като цяло, всичко това означава, че дружеството ще получава по-малко пари в сравнение с преди 1 юли".

Калоян Паргов е категоричен, че в основата на проблемите на "Топлофикация – София" са слабият мениджмънт и зле планираните финансови потоци. Това доведе до заплахата от страна на "Булгаргаз" през миналата седмица да даде дружеството на частен съдебен изпълнител заради забавени плащания по задълженията. Притеснени от тази новина, както и от опасността дружеството да изпадне във фактически фалит, общинските съветници от БСП настояха да бъде изслушано ръководството на "Топлофикация – София". Това се случи в четвъртък, но дадените отговори от управата на дружеството бяха крайно незадоволителни, според социалистите в СОС.

"В "Топлофикация – София" има нарушение на ритмичността на приходите. А вината на ръководството е, че не е реагирало по-рано, въпреки че е знаело за забавянията от доста време, коментира Калоян Паргов. – От няколко месеца дружеството има ново ръководство, което освен да прави съкращения в разходите чрез намаляване на персонала, не предприема никакви други действия с оглед подобряване на финансовата ситуация. А в съвсем близко бъдеще тези съкращения на професионалисти ще се отразят върху качеството на работата и компетентността на служителите в дружеството".

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст