ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Законът за приватизацията е тежко лобистки, обслужва интересите на олигарси

Нинова

БСП подкрепя президентското вето върху текстове от Закона за приватизацията. Лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че ветото е абсолютно основателно. Законът е тежко лобистки и обслужва интересите на определени олигарси, каза на пресконференция в централата на партията Нинова, предава БТА.

По-рано днес президентът Румен Радев наложи вето над приетия Закон за допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол и върна за ново обсъждане в парламента текстове по §3 и §4, които според него ще доведат до преразглеждане на вече сключени приватизационни договори в ущърб на държавата и обществото. Разпоредбите не само не защитават обществения интерес, но и съществено го увреждат, посочва президентът в мотивите си.

На въпрос за кои олигарси говори, Нинова коментира, че въпросът е принципен – против такива текстове, които облагодетелстват частни лица за сметка на обществения интерес. По думите на Нинова единственият начин да отпаднат от закона спорните текстове е да се подкрепи ветото на президента Румен Радев. Тя призова ГЕРБ и останалите парламентарни групи да гласуват ветото. В противен случай, ако то бъде отхвърлено, БСП са подготвили жалба, с която ще сезират Конституционния съд.

Корнелия Нинова призова управляващите да организират извънредно заседание на Народното събрание във ваканцията, за да бъде приключен въпросът. Тя посочи, че вероятно ГЕРБ обмислят законът да не действа със задна дата, да отхвърлят ветото и да внесат нови поправки в закона. И допълни, че ако заседание не се инициира, със задачата ще се заеме левицата.

Минути след обявеното вето премиерът Бойко Борисов поиска нови промени в Закона за приватизацията. Очаква се промените да бъдат обявени от ГЕРБ в Народното събрание след 15 ч. днес.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст