ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Спекулантите избягват клопките на борсата

пазари

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

 

Международните политически напрежения продължиха да тежат на финансовите пазари, усилвайки динамиката  на търговията при почти всички класове активи и произвеждайки редица "неочаквани фундаментални изненади".  Търговските санкции започнаха да натежават на прогнозирания финансов резултат на множество компании, което от своя страна помрачи иначе перфектните очаквания на инвеститорите за бъдещето, които вече дори  са калкулирани в цената на акциите им.

У нас търговията беше по-скоро позитивна, а най-представителният борсов измерител SOFIX прибави между половин и един процент към стойността си. Сред най-добре представилите се компании в SOFIX на седмична база бяха "Еврохолд" и "Химимпорт". И двата холдинга увеличиха чувствително  капитализациите си съответно с по 5% и над 3%, до нивата 1.60 и 2.24 лв. за дял, като при "Химимпорт" ликвидността на търговията надхвърляше значително тази при "Еврохолд".

На другия  полюс бяха акциите на "Сирма груп холдинг", които се отдалечиха от номиналното си ниво с нови над 2% – до 0.87 лв. за дял. Ще припомня, че дружеството е в процес на увеличение на капитала си с нови около 40 млн. лева.  Новите акции са с емисионна и номинална стойност от 1 лв. всяка. Натискът от разпродажби на книжа от  "Софарма" продължи да води котировките по позицията към "притегателното" ниво от 4 лв. за дял. Същевременно обаче дъщерният търговец на едро с медикаменти и консумативи – "Софарма Трейдинг", съобщи, че за юни брутната му печалба нараства със респектиращите 70% спрямо същия месец на 2017-а. Приходите от продажби на компанията също са на плюс. "Благите вести" успяха да тласнат капитализацията на "Софарма Трейдинг" с едва 0.7% нагоре до 7.40 лв. за дял.

На смесени новини поднесе  през седмицата и  "Свилоза". От една страна, производителят на изкуствени химически влакна и коприни увеличава нетната си загуба през второто тримесечие с 34% спрямо предишната година,  при това въпреки отчетения 44% ръст на приходите. Но  на общото събрание на акционерите на дружеството все пак гласуваха  брутен дивидент по 0.0315 лв. на акция. Тук приятната изненада не е размерът на дивидента, а фактът, че е  разпределен  такъв, тъй като това е прецедент в историята на свищовската фирма. Като цяло негативните настроения сред инвеститорите натежаха и акциите на "Свилоза" загубиха над 2% от стойността си до 4.40 лв. за дял.

Нееднозначни бяха новините и от "Стара планина холд". Бившият приватизационен фонд информира инвеститорите, че за юни брутната печалба на "М+С Хидравлик", производителя на хидравлични двигатели, в който холдинът е основен акционер, бележи ръст от внушителните 36.4%, като за юли се очаква 4% ръст на продажбите на годишна база – до 10.36 млн. лева. Дъщерната фирма за производство на стартови батерии "Елхим – Искра" отчита спад на брутната си печалба за полугодието от 38 на сто. И друго възлово дружество от групата на "Стара планина холд" – "Хидравлични елементи и системи", свива брутната си печалба към края на юни с 10.5 на сто, въпреки постигнатия близо 12% ръст на продажбите. Инвеститорите изтълкуваха данните неутрално и акциите на "Стара планина холд"  се задържаха  около 7.10 лв. за дял.

Добри новини има и за акционерите на "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ. При увеличението на капитала в момента са записани повече от минималните 50% от правата. На аукциона, който ще се проведе на БФБ на 27 юли, ще бъдат предложени за продажба останалите неизползвани около 30% от правата с минимална цена за участие от 0.001 лв. Ще припомня, че дружеството със специална инвестиционна цел планира да използва основната част от тези средства за строителството на офис сграда в "София Тех-парк".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст