ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нанков, Московски и Радев подадоха оставки

Министерски съвет

С колегите Ивайло Московски и Валентин Радев депозирахме оставките си. Това заяви регионалният министър Николай Нанков на брифинг. Транспортният министър в оставка Ивайло Московски не се яви на брифинга, тъй като е в болничен, обясниха колегите му.

"Подадохме оставки, защото така постъпваме в ГЕРБ, носим политическа отговорност. Поставени сме на постовeте си, за да свършим работа. Очевидно министерствата ни не са били в състояние да ни предпазят от такава трагедия. Заявихме, че нашата основна цел е максимално бързо да има справедливост в този случай", каза Валентин Радев.

Той подчерта, че не са се оттеглили веднага след катастрофата, защото искали да предадат цялата необходима информация на следствието и прокуратурата.

„Ние сме хора с морал. Основната ни цел е справедливостта максимално бързо да възтържествува. Съдействахме, съдействаме и ще съдействаме, за да може следствието да приключи по възможно най-обективния начин”, коментира от своя страна регионалният министър Николай Нанков.

"Оставките никога не решават проблемите – това е акт на политическа отговорност. В момента с реформите в нашите ведомства "правим революция" – с промените в Закона за пътищата, с разширяване на ролята на Междуведомствената комисия за безопасността по пътищата. Тези неща ще се случат в близко бъдеще. България трябва да намали броя на жертвите в катастрофи – миналата година бяха 602, но трябва да паднат  до около 300 – 400 годишно, добави Валентин Радев. Досега никой не е заставал така да поеме политическата отговорност, ето ние заставаме и ви казваме, че правим такива стъпки, но не е сега моментът за това. Сега мисълта ми е само за тези хора, които са в болницата след катастрофата, и не ми е удобно да се обяснявам какво сме направили, каза Радев.

"Оставката е личен акт и ние я депозирахме по волята си още преди пет дни", каза Николай Нанков.

По-рано премиерът Бойко Борисов поиска оставките на тримата министри, отговорни за катастрофата край Своге, при която загинаха 17 души.

Радев и Нанков най-вероятно ще се върнат като депутати в Народното събрание. 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст