ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ООН: Трафикът на хора през Средиземно море е все по-рисков

мигранти бежанци море

Върховният комисариат на ООН за бежанците установи в доклад, че трафикантите на хора поемат все по-големи рискове при прехвърлянето на мигранти от Северна Африка към Европа. Либийската брегова охрана прехваща все повече лодки с мигранти и това засилва вероятността тези хора да умрат при пътуването през Средиземно море, предаде Асошиейтед прес.

Това е едно от основните заключения в новия доклад на ВКБООН за мигрантския поток към Европа, озаглавен "Отчаяни пътувания". Макар общият брой прекосявания на морето и на смъртните случаи да е спаднал в сравнение с последните години, пътуването е по-смъртоносно в процентно изражение за онези, дръзнали да го предприемат.

Миналата година 2276 души са загинали при опит да прекосят морето, което прави по един смъртен случай на всеки 42 души, успели да стигнат до Европа.

Тази година са загинали 1095 души или един на всеки 18 пристигнали. През юни съотношението е един загинал на всеки седем пристигнали.

"Причината трафикът да става по-смъртоносен е, че трафикантите поемат все повече рискове, защото либийската брегова охрана упражнява по-силен контрол", посочва в доклада Венсан Коштел, специален пратеник на ВКБООН за централното Средиземноморие. "Те се опитват да намалят разходите. За тях става все по-скъпо да държат хора в складове като пленници", добавя Той.

Либийските власти са засекли или спасили 18 400 души между август миналата година и юли тази година или с 38 процента повече от същия период на 2016-2017 г. Пристигналите по море от Либия в Европа са намалели с 82 на сто за същия период до 32 800, сочи докладът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст