ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

САЩ предложили на палестинците конфедерация с Йордания

абас

Американски съветници, подготвящи план за мир между израелци и палестинци, предложили на палестинския президент Махмуд Абас конфедерация с Йордания. Това предаде Франс прес, като се позова на представителка на израелската неправителствена организация "Мир сега", която се срещнала с Абас.

Палестинският президент казал на среща с израелски активисти за мир в Рамала, на окупирания Западния бряг, че разговарял със съветника и зет на Доналд Тръмп – Джаред Къшнър и със специалния пратеник на Тръмп за Близкия изток Джейсън Грийнблат. Според представителката на "Мир сега" Хагит Офран Абас казал на американските съветници, че проявява интерес към идеята за конфедерация, но само ако и Израел е част от нея. Това е начин за отклоняване на предложението, защото еврейската държава никога не би приела подобно нещо, продължи Офран. 

Не са известни никакви подробности за разговора между Абас и американските съветници. АФП напомня, че палестинската власт официално прекъсна всякакви контакти с Белия дом, след като Доналд Тръмп призна едностранно в началото на декември Ерусалим за столица на Израел.

Кабинетът на Абас потвърди срещата с израелските активисти за мир, но не потвърди да е воден разговор за предложение за конфедерация с Йордания.

Някои представители на израелската десница смятат, че установяване на палестинско-йорданска конфедерация би било начин да се избегне независима палестинска държава, както и за оттегляне на отговорността към 3,5 милиона палестинци, живеещи сега на окупирания от Израел Западен бряг на река Йордан.

Според Хагит Офран Махмуд Абас повдигнал и въпроса за правото на връщане на палестинците, избягали или прогонени от домовете си след създаването на Израел през 1948 г. Техните потомци също имат статут на бежанци. Агенцията на ООН за палестинските бежанци е регистрирала над 5 милиона души като бежанци.

Израел иска да бъде премахнато правото им на връщане, отбелязва АФП.

Абас заявил, че не се стреми към уреждане на конфликта, което би унищожило Израел, а че иска да се постигне компромис по проблема за бежанците, който според палестинците е ключов за постигане на мирно споразумение.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст