ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Вселенският патриарх разреши на Украйна да има самостоятелна църква

патриарх вартоломей

Вселенският патриарх е предоставил на Украйна право да създаде Поместна съборна православна църква. Това съобщи в Туитър президентът на страната Петро Порошенко. Той допълва, че решението за самостоятелност на Украинската православна църква е взето въпреки несъгласието на Москва.

Поместна църква или поместна православна църква в православието е административно отделна църковна организация, обособена на територията на отделна държава или провинция. Поместните православни църкви образуват общата съборна вселенска Православна църква и са част от нея.

Преди дни във Вселенската патриаршия бе на посещение руският патриарх Кирил. След срещата си с Вселенския патриарх Вартоломей I той каза, че в разговорите не се е стигнало до нищо, което да произведе "взрив в съзнанието на вярващите".

Русия и Украйна са в остра вражда, откакто през зимата на 2014 г. властта в Киев мина в ръцете на прозападни сили. След това Москва анексира полуостров Крим, а в Източна Украйна избухна конфликт с проруски сепаратисти, взел досега над 10 000 жертви. Тези събития засилиха напрежението между двата клона на украинското православие и накараха мнозина украинци да обърнат гръб на Московската патриаршия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст