ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

78 депутата не се регистрираха за заседанието на парламента

Парламент откриване

Народното събрание поднови работата си след лятната ваканция на депутатите. 162-ма народни представители се регистрираха за първото заседание от новия политически сезон. Сесията започна с химна на България, последван от химна на Европейския съюз. По традиция основните политически сили откриха заседанието с декларации от трибуната на парламента. Слово произнесе и председателката Цвета Караянчева. 

"Нека в началото на новия политически сезон си припомним призива на Петко Славейков – да се покажем като народ, вечно съединен", заяви парламентарната шефка. Тя призова за конструктивна работа и единодействие по важните за страната ни въпроси. "Само след няколко дни за пореден път ще отбележим една от най-значимите дати в нашата история – Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Не трябва да забравяме, че този акт на обединение успява, защото е общобългарско дело и в неговата защита всички са единни", каза още Караянчева. По думите й това е пример както за държавническо мислене и поведение на политиците, така и за сплотеност на нацията. "Гражданите очакват от нас отговорни, бързи и точни решения за проблемите на обществото. Длъжни сме да приемем качествено, устойчиво и модерно законодателство. Дебатите и сблъсъкът на мнения са необходими и трябва да присъстват в пленарна зала, когато отстояваме своите политики за това кое решение е полезно и работещо. Надявам се през новия сезон както опозицията, така и управляващите да бъдем диалогични и продуктивни", завърши председателката на парламента.

ГЕРБ се обяви за пълен мандат

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви от парламентарната трибуна, че есенната парламентарна сесия се открива при подчертано добра позиция на страната ни на европейската политическа сцена и при наличието на благоприятни предпоставки за сътрудничество между страните от региона на Западните Балкани. "Увереността ни, че сме ценени и подкрепяни, тревожи политическите ни опоненти, които не се поколебаха да противопоставят европейските на вътрешните ни проблеми. Правят се внушения, че успехите на Председателството по никакъв начин не помагат на страната ни", отбеляза Цветанов. 

По думите му не стихват напъните отляво да се лансират новини и събития в ущърб на управляващите, при което политическият тон на говорене отдавна е преминал границите на приличието. "Знаем, че сме неудобна коалиция за опонентите си, защото съумяваме да дадем отпор на безотговорния популизъм", допълни той.

Вторият в ГЕРБ отбеляза, че БСП видимо нервничат и стават все по-безпардонни, което плаши и отблъсква хората. "При откриването на тази парламентарна сесия за пореден път заявяваме волята си да следваме законодателните приоритети на управленската програма на ГЕРБ и Обединени патриоти за пълния й четиригодишен мандат", подчерта Цветан Цветанов.

БСП иска разпускане на парламента

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова настоя, че парламентът трябва да бъде разпуснат и да се отиде на предсрочни избори. Нинова обяви, че само 20 депутати от БСП ще останат в пленарната зала, а останалите започват обиколки из страната. "Отиваме при българите и протягаме ръка за нов модел. Тази зала, това мнозинство не могат да решат проблемите. Този парламент, тази зала с това мнозинство е изчерпало своята функция. Скъпи, българи, не казваме, че сме най-умните и най-добре измислилите бъдещия модел на България. Ние ви даваме идеи", посочи тя. 

Нинова отново поиска оставката на цялото правителство. "Тръгваме към вас, не искаме гласовете ви за БСП. Имаме нужда от националната ви енергия, от българщината, от грижата ви за семейство, за род и отечество. Идваме при вас, защото искаме, молим всеки разумен българин да даде своя принос", допълни соцлидерката. Председателката на БСП обясни, че ще предложи на хората  идеи за промяна на системата за 29-годишно управление на държавата

ДПС ще "реанимира държавността"

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ предупреди управляващите от ГЕРБ, че те имат последен шанс да поемат политическата отговорност за провала на своята политика и да предложат адекватни решения

"Смяна на министрите – какво от това? Промяна на формулата – какво от това? Предсрочни избори – и какво от това? По-важният въпрос за нас от ДПС е какво да се прави след това. Как и по какъв начин да се възстановим демократичните механизми на управление и как да се изгради отново авторитетът на държавността. Как да се възстанови нормалността? Как да започнем отново диалога с гражданите? Това са проблемите – за реанимиране на държавността, което е основна тема на настоящия парламентарен сезон", отбеляза Карадайъ.

По думите му е нужна ясна програма за нов тип управление "Ред е на експертите и на обединителните идеи. Предупрежденията ми от първия ден са върху основния политически субект и тяхната отговорност за управлението на страната и грижа за гражданите. При тази остра криза на държавността от ДПС заявяваме, че е важно възстановяването на дискурса във всичките му видове, утвърждаване на експертността във взимането на политически решения, диалогът между партиите", добави председателят на ДПС. Според него формулата на властта е грешна и ако не се промени, нищо няма да се промени.

"Воля" акцентира върху предстоящите избори

От "Воля" настояваха петата сесия на 44-ото Народно събрание да бъде ползотворна и с повече прагматизъм. "Ще продължаваме да бъдем различната политическа сила – каза лидерът Веселин Марешки.

"Коалиционните партньори се карат в публичното пространство. Други стягат партийните редици, трети си правят кресливи пиар акции", разкритикува управляващи и опозиция Веселин Марешки.

Според него се забравят тези, които са пратили политиците във властта. "Сега, като отидете при хората, уважаеми колеги от БСП, ще разберете и ще видите", посочи аптечният бос.

Групата на Обединени патриоти не прочете декларация

Депутатите заявиха, че те имат приоритети, които ще бъдат обявени, като му дойде времето, както казваше преди години и бившият премиер Симеон Сакскобургготски. Пред журналистите Патриотите увериха, че Волен Сидеров остава председател на парламентарната група.

"Имаше готовност за декларация, но явно е имало някакъв технически проблем. Няма напрежение. Говорихме със Сидеров, че ще се нормализират нещата в парламентарната група с регулярните събирания, заседания, обсъждания на законопроекти, поемане на ангажимент от всички народни представители да се стои зад законопроектите – така че парламентарната група да си функционира нормално", коментира депутатът Борис Ячев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст