ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дано, ама надали!

иван гешев

И какво излиза сега след последните две супероперации на специализираната прокуратура и на шефа й, заместник  главния прокурор Иван Гешев? Излиза, че за има-няма тридесетина години преход само двама от плеядата български милионери, натрупали колосални състояния в тези смутни времена, са я карали през просото и са заобикаляли законите. А останалите са чисти като сълза?!

Може, ама надали. Ако беше така, хазната на държавата щеше да прелива от внесените данъци и акцизи и България наистина щеше да бъде Швейцария на Балканите. Но не е, защото сме най-големите майстори във врътките с ДДС, и куцо и сакато се занимава с данъчни далавери и други измами.

В такава държава след подобни шумни акции е нормално хората скептично да свият рамене. Шумотевицата ще затихне и всичко ще тръгне постарому, щом си платят където трябва, гласи обичайният коментар. Дали така ще стане и в случая с Ветко Арабаджиев и бившия му сват Миньо Стайков? 

Каквото и да се случи, последиците са ясни. Например пътят на сегашния заместник главен прокурор Гешев към върха на прокуратурата вече е чист. И не се вижда какво може да го спре, когато през есента на 2019 г. удари часът обвинител №1 Сотир Цацаров да си тръгне. Има и още нещо – както е тръгнало, спецпрокурор № 1 Иван Гешев ще стане любимец и на Брюксел с неговите акции. И току-виж Жан Клод Юнкер ни отменил мониторинга  като на нормална европейска държава.

Че Гешев ще се изкачи на върха, е твърде вероятно. Има и някакъв шанс докладите по Механизма за сътрудничество и проверка да отпаднат. Ако по-често поим Юнкер с гроздова.

Проблемът обаче е, че у нас на всеки три  дни става чудо – и всяко чудо трае три дни. Така е навсякъде, дори и в борбата с организираната престъпност и корупцията. А това вече не е нормална държава.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст