ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тръгва делото срещу кметицата на “Младост”

Арестувана кметица на Младост 3 Десислава Иванчева за взимане на подкуп полиция

Специализираният наказателен съд насрочи за петък (7 септември) разпоредителното заседание по делото срещу отстранената кметица на община "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Христова – Петрова и бившия кмет на района Петко Дюлгеров.

Сроковете, в които спецсъдът ще се захване  да разглежда делото са впечатляващо кратки: обвинителният акт срещу Иванчева и останалите подсъдими бе внесен от прокуратурата едва преди две седмици – на 22 август. А законът дава на съда възможност да насрочи делото в двумесечен срок от постъпването на обвинението. Нетипичната за родното правораздаване бързина обаче се обяснява с факта, че подсъдимите са задържани в ареста, а в този случай съдебната ваканция не е извинение за протакане на процеса.

Бързото насрочване на делото от съда обаче със сигурност ще затрудни адвокатите на подсъдимите. В това разпоредително заседание, според новия Наказателно-процесуален кодекс, трябва да стане ясно годно ли е обвинението да влезе за разглеждане по същество в съдебна зала. А защитата трябва да направи всичките си възражения за нарушения, допуснати в хода на досъдебното производство, заради които разследването би могло да бъде върнато "на поправителен" в прокуратурата. Защото след това няма да има право повече да повдига този въпрос.

Да припомним, че Иванчева, нейната заместничка и Дюлгеров са обвинени за подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай, извършен чрез изнудване и злоупотреба със служебно положение – престъпление по чл.302а от Наказателния кодекс.

Според прокуратурата, тримата са поискали от управителя на "Ваклин груп" ООД – Александър Ваклин, подкуп в размер на 500 000 евро, за да "пуснат" в ход административните процедури не само по един, а по всичките му строителни  обекти в "Младост". Посредничеството за договарянето на рушвета било поверено на Дюлгеров – той се срещал с Ваклин, той договарял и сумите. Уговорката между тримата била за него да останат 20% от получените пари. Според обвинението Ваклин привидно се съгласил да плаща, но на части, и сигнализирал антикорупционната комисия.

Обвинението описва и как  на 17 април около обед бизнесменът предал предварително обработените в полицията банкноти на стойност 70 000 евро на Дюлгеров. От тях Дюлгеров си прибрал 14 000 евро. А останалите занесъл в колата на кметицата, където ги и открила  полицията.

Иванчева и Биляна Петрова бяха арестувани зрелищно насред центъра на София на 17 април. В колата на двете дами бяха открити предварително белязани банкноти, които разследващите и хората на новосъздадената антикорупционна комисия броиха и описваха с часове, докато двете жени стояха прави пред погледите на всички минувачи. Отношението към тях предизвика бурна реакция в обществото, а впоследствие стана ясно, че е много вероятно Иванчева и Петрова да сезират съда в Страсбург заради унижението, на което бяха подложени по време на задържането си.

Малко след Иванчева и Петрова, Дюлгеров също получи обвинение за съучастие в схема за подкуп, а впоследствие и той бе задържан. От април досега тримата са в ареста. Преди около седмица Биляна Петрова поиска от съда мярката й за неотклонение да бъде изменена заради влошено здравословно състояние. Молбата й обаче беше отхвърлена от съда. Иванчева също поиска да бъде освободена от ареста – със същите мотиви: здравословни проблеми, които не могат да се лекуват зад решетки. Очаква се решението на съда.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст