ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Търговският дефицит на САЩ нараства с близо 10%

дау джоунс уолстрийт борса

Международният дефицит на САЩ при търговията със стоки и услуги на с близо 10% през юли спрямо месец по-рано. 

Американският търговски дефицит се увеличава с 5.1 млрд. долара. Това е най-големият по размер търговски дефицит от февруари насам, а неговото увеличение с близо 10% е най-солидното от близо три и половина години.

Причината за това е рекордният внос, отчетен от САЩ (до 261.2 млрд долара), при намаляване на износа до 211.1 млрд. долара.

Данните на Департамента по търговия показват, че наложените от САЩ високи мита на различни чуждестранни стоки все още не допринасят с нищо за свиване на търговския дефицит. Показателно е, че търговският дефицит с Китай (втория най-голям търговски партньор на САЩ) се разшири през юли също с около 10% до рекордно ниво от 36.83 млрд. долара спрямо дефицит за 33.48 млрд. долара месец по-рано. Това сякаш засилва вероятността президентът Доналд Тръмп да обяви в скоро време, дори още на 6 септември, облагането с високи мита на още вносни китайски стоки на стойност 200 млрд. долара.

Една от основните причините, поради които търговският дефицит на САЩ продължава да се увеличава, е че американците са в по-добро финансово положение, отколкото потребителите в повечето от останалите държави, уточнява БНР. Те например могат да си позволят да харчат повече за внос на стоки като френско вино или немски автомобили. По-силният долар също така прави вноса по-евтин за американските потребители.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст