ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шефът на БСК: Корупцията е основна пречка за чуждестранни инвестиции в България

Радосвет Радев Изпълнителен председател на БСК Камен Колев зам. председател на БСК

За поредна година най-големият чуждестранен инвеститор у нас са българските емигранти. Това заяви в предаването „120 минути” Радосвет Радев, изпълнителен председател на Българска стопанска камара. По думите му, през миналата година те са превели в родината ни над 2 млрд. лева, а чуждестранните инвестиции са на стойност 1,7 млрд. лева. „Причините за това могат да бъдат различни. Понякога има по-примамливи пазари от нашия, кризата също ги подплаши. Ние не можем да се докажем, като онази привлекателна инвестиционна дестинация за чужденци. Категорично, един от големите стопове за инвестиции е корупцията”, заяви Радев.

Шефът на БСК заяви, че новата социална функция на бизнеса – да плати за ненаемането на човек с увреждания, е пречка пред фирмите, защото това ще са около 500 млн. лв. годишно, които няма да бъдат вложени в инвестиционни проекти. Според него не е далеч денят, в който България ще започне да внася работна ръка от Киргизстан. „За 10 години ръстът на минималната работна заплата у нас е скочил със 75%, докато производителността – само с 30%. Трябва да има паритет в ръста и на двете, иначе ще стигнем нивото на заплащане на Западна Европа, но не и тяхната възпроизводетелност. Работникът трябва да е сит, а работодателят – гладен, за да има баланс на пазара на труда”, коментира Радев.

Той обясни, че ако действително Арабаджиеви и Стайкови са извършвали измами и незаконни дейности, то те трябва да си понесат вината, но никой не е виновен до доказване на противното.

Радев заяви, че не е съгласен с опита на медиите да генерализират целия български бизнес като корумпиран.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст