ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БАН одобри полуизваждане на НИМХ

Протест на НИМХ пред БАН

Общото събрание на Българската академия на науките (БАН) гласува за частично изваждане на Института по метеорология и хидрология (НИМХ) от своите структури. Ръководството на академията одобри разделянето на оперативната дейност на Института. Научната пък ще остане под контрола на Академията. 

Ръководителят на БАН акад. Юлиан Ревалски обяви, че тепърва ще се решава казусът с материалните активи на НИМХ. "Общото събрание решава, но на първо време ще им бъде предоставена сегашната собственост, за да могат да работят. След това се предвижда да се създаде смесена работна група, която ще изработи правила", посочи Ревалски, цитиран от БТА.

От своя страна отстраненият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов определи решението като "неработещо":

"Ние няма как да функционираме без инфраструктурата, която е създавана, това са пунктовете. Както виждате, няма нито срокове, нито нищо… Институтът от 12 дни е без всякакво ръководство, така че дейността вече заглъхва, хората ще останат без аванс и заплата, защото няма кой да им подпише документите. Според мен, в крайна сметка, наистина правителството трябва да вземе някакво решение, защото в следващите дни Институтът ще спре да работи и ще започне един пълен разпад на структурите му", поясни Брънзов пред БНР.

Очакванията са институтът да мине под ръководството на Министерството на образованието и науката като самостоятелна научна организация. Идеята е това да се случи на 1 януари 2019 година. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст