ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Радиомълчание” на “Дондуков” за 1.8 млрд. лева

Президентство -  Росен Плевнелиев се срещна с избрания за президент Румен Радев

Прогнозите на политическите анализатори за пореден рунд между президента Румен Радев и правителството на тема "новите изтребители" засега не се оправдават. Нещо повече – от двете страни на "Дондуков" отидоха в другата крайност, постигайки съгласие по процедурата да настъпи гробна тишина.

Още в началото на седмицата Радев поиска от управляващите, в това число и премиерът, министрите и депутатите, да не коментират избора на доставчик. "Има много неща, които мога да ви кажа, но в авиацията има един много хубав термин – радиомълчание. Призовавам да запазят радиомълчание, докато тече работата на междуведомствената комисия. Нека покажем, че сме цивилизована държава и прозрачност, обективност, равнопоставеност не са празни приказки", отбеляза държавният глава по време на празника на авиацията в София. 

Бързо откликна вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Според баш войводата на ВМРО не било логично да се говори за който и да е от четирите самолета в момента – САЩ кандидатстват с нови F-16 и F-18, Швеция предлага нов модел "Грипен", а Италия – "Юрофайтър" втора ръка. "В бойната авиация радиомълчанието е предпоставка за постигане на успех. Би трябвало изпълнението на един боен полет да бъде така подготвено, че да няма разговори по радиосредствата, които да дадат възможност противникът да добие необходимата му информация", коментира Каракачанов.

Неочакваното разбирателство между президентската и изпълнителната власт обаче изобщо не се хареса на заместник-председателя на парламента и лидер на "Воля" Веселин Марешки. Най-отявленият противник на милиардните разходи за превъоръжаване отново напомни тезата си, че бъдещата сделка ще е "най-големият грабеж на народа ни" и за пореден път настоя да се организира референдум по темата. "Вероятно президентът се изживява като герой от "Мълчанието на агнетата"". Но българският народ не е мълчаливо стадо! Позицията на Радев е знак само за едно – че и той има някакъв интерес от сделката и трепери тя да не се развали", заяви аптечният бос. Той продължи атаката си срещу президента, казвайки, че с призива си за "радиомълчание" нарушавал конституцията.

Остро реагираха и от Атлантическия съвет, обединяващ бивши военни министри и експерти. Според тях държавният глава прилагал "техника на руската военна доктрина за осъществяване на прикритие  с цел въвеждане на противника в заблуждение". "Готови сме да бием камбаната за тревога по всяко време, ако установим признаци за вземане на непрозрачно, лобистко, погрешно и противно на интересите на държавата ни решение!", изтъкнаха от неправителствената организация. 

Един от вероятните поводи за искането на Румен Радев е позицията на неговия предшественик Росен Плевнелиев, който в края на миналата седмица от телевизионния екран препоръча на управляващите да изберат американския модел F-16. Според него той бил по-добър избор спрямо "Грипен" от геополитическа гледна точка и от гледна точка на способности и самочувствие на нашата армия. "Аз виждам геополитика в решението дали ще се купи един, или друг самолет", посочи Плевнелиев, като същевременно сподели очакванията си "да бъде взето друго решение".

Работата на спомената междуведомствена комисия ще продължи вероятно до последната седмица на октомври. После министър-председателят Борисов ще назначи т.нар. политико-военен комитет, който ще преговаря с кандидатите и ще класира офертите. Подборът трябва да бъде одобрен от Министерския съвет, а подписаният договор – ратифициран от парламента. 

Преди дни командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков обясни, че няма да се стигне до бърза сделка – от избора на доставчик до сключването на договора минавали пет-шест месеца. Оптимистичният вариант бил процедурата за 1.8 млрд. лв. да приключи към средата на следващата година. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст