ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Заместник-министър Балабанов откри конференция на тема „Пътна безопасност“

кат

Заместник-министър Балабанов откри конференция на тема „Пътна безопасност“. Проявата, в която се включи отдел „Пътна полиция“- ГДНП, се организира от българската браншова асоциация „Пътна безопасност“ и Съюза на българските журналисти.

Защитата на участниците в движението по пътищата трябва да се разглежда като комплекс от мерки и дейности, но не на един орган, а на всички, които са част от процеса. Това са държавата и нейните органи, органите на местната власт, семейството, обществеността, организациите от различните социални сфери и медиите, заяви зам.-министър Стефан Балабанов при откриването на семинара. Той благодари на организаторите на инициативата и изрази убеждението, че само чрез осъзнатост и поемане на отговорност може да се очаква реална положителна промяна. Изборът на стил на шофиране, на маневра, на скорост, на възприемането на движението по пътищата като самостоятелна дейност, изискваща концентрация, качественото обучение, добрата инфраструктура и сигнализация, ефективният контрол и безкомпромисното прилагане на закона са в основата на желаното подобряване на резултатите и намаляване на пътнотранспортния травматизъм в страната, в Европа и в световен мащаб.

Темата безспорно е изключително актуална не само за България, но и за страните от региона, допълни Балабанов. Той сподели, че България, наред с други страни от Дунавския регион, извежда недобри показатели по отношение на пътната безопасност, като се започне от инфраструктура, пътна сигнализация, ниво на травматизъм, и се стигне до качество на теоретично и практическо обучение, ефективност на контрола.

Той насочи вниманието на участниците и към възможностите за промяна на използваните досега механизми за защита на уязвимите участници в движението по пътищата – децата и хората над 65 години, както и водачите на двуколесни пътни превозни средства – велосипедисти, мотопедисти и мотоциклетисти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст