ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Координационна мрежа срещу разпространение и употреба на наркотици създават в добричките училища

наркотици - марихуана

Локална координационна мрежа за противодействие на разпространението и употребата на наркотици сред младежите се създава в Добрич. Целта е информацията за все по-агресивно развиващия се пазар на дрога да се канализира и да се използва правилно, защото изоставаме в нашата превенция, заяви на брифинг зам.-кметът на Община Добрич д-р Емилия Баева, сочи БТА.

За миналата година има над 300 вида нови наркотици, които за съжаление са много агресивни и пагубни, съобщи инспектор Петьо Петков от отдел "Наркотици" при Столичната дирекция на вътрешните работи /СДВР/. В рамките на 2 дни той ще сподели положителния практически опит, който е натрупал през последните 6 години в борбата срещу наркотиците. Мрежата, която се създава, ще акумулира актуална информация съвместно с Националния център по наркотични вещества, който обединява областните 28 структури и Европейския мониторинг център.

Би трябвало абсолютно всички хора, които са ангажирани с подрастващите да имат обща комуникация, за да могат да реагират правилно за това, което ни заобикаля, допълва Петков. Той съобщи, че т.нар. "ренесансови" дроги като хероина вече са изчезнали от нашия пазар, но новите се приготвят в "зоната на хаоса" – най-често у нас и то от хора, които нямат химични познания. Тази синтетика не може да бъде уловена нито от тестове, нито от обучени кучета. Дори при марихуаната, която младежите смятат за безвредна, при нормално активно вещество между 2 и 4%, в лабораториите сега се установяват 45%.

За съжаление родителите не отделят внимание на този проблем и вакуумът в отношенията им с децата трябва да го попълнят преподавателите и психолозите в училище, които имат най-преки наблюдения и могат да говорят свободно с тях, смята инспекторът. Още повече, че по думите му, дилърите не са отвън, те са вътре в училище, но криво разбраната "партизанщина" между децата ги пази.

Днес и утре пред директори на училища, педагогически съветници и психолози инспектор Петков ще изнесе лекции по темите: "Опасности от употребата на наркотични вещества" и "Тенденции и иновации при разпространяване на психоактивни вещества".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст