Развиващите се пазари се “изчервиха”

валути

Масовите продажби на акции в глобален мащаб, тревогите около възходящия лихвен цикъл на Федералния резерв и ескалацията на търговската война между Вашингтон и Пекин пресушиха шанса за възстановяване на развиващите се стопанства – най-тежко пострадалите в света през тази година.

Индексът на акциите на компаниите от развиващия се свят (MSCI Emerging Markets Index) е загубил 9.1% от пазарната си оценка през октомври – най-слабият му месец от август 2015-а досега. Индексът, следящ валутите на развиващите се икономики, пък се е понижил с 1% въпреки възходящите корекции на движение на аржентинското песо, на турската лира и бразилския реал.

Всъщност  аржентинското песо е валутният лидер на октомври сред конкурентите си, защото МВФ одобри по-голям обем финансиране за страната. В късния следобед на 31 октомври срещу един щатски долар можеха да се получат 36.1824 песо. Турската лира пък се засили благодарение на туширането на политическото напрежение между Анкара и Вашингтон, а бразилският реал отчете кратковременен ръст след победата на Жаир Болсонаро на президентските избори в Бразилия. 

Най-забележителните движения на фондовите борси на развиващите се пазари през октомври бяха, както следва:

– бразилският индекс Ibovespa на борсата в Сао Паоло е скочил с почти 10% – най-силният резултат сред основните световни борсови индекси, които следи "Блумбърг";

– южнокорейският Kospi пък е потънал с 13% – най-слабият резултат в глобален план;

– африканският FTSE/JSE Africa All Share индекс е паднал с 5.9% и е напът да отчете най-лошия си месец от февруари 2009-а.

Според валутни стратези на "Уникредит банк" в Лондон световните разпродажби на акции няма да дерайлират очертаващата се по-дружелюбна околна среда за валутите на развиващите се пазари, която е резултат от стабилизирането на доходността на щатските облигации и на цените на енергията. А Коджи Фукая – главен изпълнителен директор на FPG Securities в Токио, посочва в телефонно интервю за агенция "Блумбърг", че не вижда причини, които да обосновават по-нататъшни масови продажби на активи на развиващите се пазари, нито пък за мощен възход от сегашните равнища, а по-скоро консолидация около тях. 

Въпреки  че най-лошото вероятно е зад гърба на развиващия се свят, множество опасности продължават да дебнат активите. МВФ понижи прогнозата си за световния растеж за първи път за последните повече от две години, обвинявайки ескалиращото търговско напрежение и стреса на развиващите се стопанства. Китайският юан пък се колебае около най-слабата си за последното десетилетие цена към щатския долар.

Много от тези насрещни ветрове вероятно ще утихнат след изчерпването на ефекта от данъчните намаления в Щатите през идната година. А потенциално мнозинство на демократите в Конгреса след предстоящите междинни избори отвъд Атлантика може да направят щатските политики не чак толкова войнствени. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст