Изборите в САЩ като лакмус за Тръмп

тръмп конгрес на сащ чаша

На т. нар. междинни избори в Съединените щати (на 6 ноември) ще се избират титулярите на най-различни постове, включително и 39 губернатори на щати, но в центъра на вниманието е промяната в състава на Конгреса. Американците ще гласуват за нов пълен състав на Камарата на представителите (общо 435 души) и за 35 от сто сенатори. Според американските закони сенаторите заемат постовете си за срок от шест години, като на всеки две години се обновява една трета от състава на Сената. Мандатът на представителите в Камарата е две години.

Междинните избори имат решаващо значение за американския президент Доналд Тръмп, тъй като от тях ще зависи дали републиканците ще запазят мнозинството си в Конгреса. За целта им е нужен контрол над 218 места в Камарата на представителите и на 51 – в Сената. Предстоящият вот ще изпита здравината на администрацията на Тръмп и ще послужи като лакмусова картина за това доколко политиката му среща подкрепа у гражданите.

Независимо от партийната принадлежност на американския държавен глава неговата партия нерядко губи места в Конгреса на междинните избори. Това се е случвало на Барак Обама, Джордж Буш-младши, Бил Клинтън, Роналд Рейгън, Линдън Джонсън, Хари Труман. В момента републиканците заемат 235 места в Камарата и 51 – в Сената. Според проучване на Си Ен Ен, проведено през октомври, 41 на сто от гражданите подкрепят републиканците, а 54 на сто – демократите. Сайтът FiveThirtyEight, който сумира допитвания от цялата страна, дава 77% шанс на демократите да спечелят мнозинство в Камарата и 82.6% шанс за републиканците да задържат Сената. На предварителните прогнози обаче трябва да се гледа предпазливо, защото на изборите през 2016-а те бяха зачеркнати от изненадващия успех на републиканците за Конгреса и на Тръмп за президент.

Републиканците разполагат с един непоклатим предизборен аргумент и това са успехите в икономиката. През тази година безработицата достигна 49-годишен минимум от 4.2 на сто. Икономическият растеж за второто тримесечие на 2018-а е 4.1 на сто на годишна база. Тръмп намали данъците за бизнеса, което привлече поток от инвестиции в американската икономика, като за първото тримесечие те са се увеличили с 24% – главно в технологичния сектор, енергетиката, телекомуникациите и индустрията. През тази година се наблюдава пик в увеличението на заплатите в 84 професии. Според проучване на Quinnipiac 70% от американците смятат икономическата ситуация за отлична.

Ако в началото на президентския си мандат Тръмп се е радвал на подкрепата на 35 на сто от американците, сега тя е нараснала на 42 на сто. За сравнение, в навечерието на междинните избори през 2006-а Буш-младши имаше одобрение от 37% и тогава републиканците изгубиха 30 места в Камарата, а заедно с тях и мнозинството. В тяхна полза пък е обстоятелството, че изборите за Сенат ще са главно за места, заемани досега от демократи (26 от общо 35). Десет места принадлежат на сенатори демократи в щати, в които на президентските избори е победил Тръмп.

Именно Тръмп може да се окаже решаващ за предстоящите избори, макар че не се гласува за него. Според редица наблюдатели в момента се наблюдава нова ситуация за американската политика. Досега разпространената практика е била избирателите да подкрепят личности според това доколко им допадат и отговарят на техните интереси. Нерядко се е случвало някой да избере за Камарата кандидат от едната водеща партия, а за Сената – от другата. Тази година обаче гласоподавателите масово се заричат да гласуват за едната или другата страна, превръщайки гласуването в протестен вот срещу Тръмп или във вот в негова подкрепа. Някои наблюдатели дори твърдят, че в Съединените щати се задават първите европейски избори, в които се гласува не за личности, а за партии.

Една от най-често повтаряните фрази в социалните медии е, че изборите ще покажат "от какво е направена Америка" – използвана при това както от поддръжниците на Тръмп, така и от противниците му. Едно е ясно – макар че за самия Тръмп няма да се гласува, вотът ще е своеобразен референдум за него.

Тази ситуация неизменно ще даде и външнополитическо отражение. По принцип външната политика на Съединените щати е в ръцете на президента и неговата администрация, докато Конгресът й влияе дотолкова, доколкото одобрява международните договори и контролира сумите, необходими за провеждането й. Макар че в момента той е контролиран от републиканците, това не означава, че те приемат всичко, за което настоява президентът. За миналата година конгресмените одобриха сумата от 9 млрд. долара за финансиране на системата на ООН, които се равняват на една трета от разходите й – въпреки настояването на Тръмп за драстичното им орязване. По този начин Конгресът защити утвърдената система на международни отношения, която е силно атакувана от държавния глава.

Истинското отражение от изборите обаче ще е върху начина, по който другите страни преценяват ефекта им върху световния ред. Американските съюзници и в момента се оплакват от "оттеглянето" на Съединените щати, а държави като Франция и Германия говорят за многополюсни решения, към които Китай проявява жив интерес. Въпреки това западните страни заемат предпазливи позиции, като избягват да влизат в конфронтация с американските си партньори с надеждата, че след изтичането на мандата на Тръмп нормалността в отношенията между съюзниците ще се възстанови.

Ако републиканците не се представят добре на вота, много чуждестранни лидери ще си отдъхнат, приемайки, че това, което се случва в момента, е само фаза, а не генерално пренареждане на световния ред. При такъв развой те ще са склонни да загърбят радикални идеи като нова глобална конструкция начело с Китай и ще очакват да се завърне ако не свръхангажираността от епохата на Обама, то поне някаква по-балансирана ситуация.

Ако обаче републиканците се представят по-добре от очакваното, изводите ще са в другата посока. При все че от междинните избори не може да се съди за резултата от следващия вот за президент, ще е налице тенденция, която ще накара световните лидери да предприемат по-конкретни стъпки за установяване на нови механизми, от които Съединените щати се самоизключват.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст