ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бивш правосъден министър: Продажба на българско гражданство е продажба на България

Вицепремиерът Зинаида Златанова кара всички да се чудят работи ли автопилотът на правосъдното министерство.

Арестуваният и обвинен в корупция председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев е получавал подкупи директно в кабинета си. Сумите варирали според важността на документа и бързината, с която трябвало да бъде издаден. Разследването започнало преди по-малко от 4 месеца, след сигнал от полицията в Кюстендил. Била установена схема за продажба на удостоверения за български произход.

Бивш правосъден министър Зинаида Златанова заяви, че Държавната агенция за българите в чужбина има много големи правомощия в решението дали някой да вземе паспорт или не, а самото гражданство по думите ѝ има морална и етична страна. "Това е общността, която ни свързва и продажбата на това е да продаваш България, не по-малко", категорична е тя.

Златанова разказа още, че нейният заместник Илия Ангелов е подавал сигнали до прокуратурата още тогава, които преди години са били определяни за административни нарушения.

Бившият правосъден министър каза, че през 2011 година българско гражданство са получили над 18 хиляди души, а след взети мерки, тази цифра паднала до една трета. Златанова акцентира и върху това, че през 2001 година български паспорт са поучили по-малко от 1000 души, а през 2004 – та, когато страната ни подписва договор за присъединяване към Европейския съюз, новите ни сънародници са 5 пъти повече. "Защо през 2001 година, която не е толкова далеч, тези същите наши сънародници не са имали такова желание да бъдат българи, а след присъединяването ни към ЕС изведнъж се увеличават", попита тя чрез ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя беше категорична, че българското гражданство се използва, защото много малък процент от получилите български паспорт са дошли да живеят у нас и допринасят за нашето общество. Зинаида Златанова критикува и намерението на сегашния министър Цецка Цачева бързо да се приемат законови промени в тази посока, защото според нея това не трябва да се прави толкова бързо без да се обмисли.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст