ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Горанов: Бизнесът трябва да свикне, че цената на труда ще расте

Владислав Горанов

Бизнесът концептуално трябва да свикне и той е принуден от пазара на труда, че ако искаме да запазим кадърните хора в България, цената на труда ще бъде по-висока от това, което те са калкулирали в своите сметки. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по повод увеличението на максималния осигурителен доход, заложено в проектобюджета за 2019 година.

Той отчете, че максималният осигурителният доход нарасна с около 15%, но трябва да се гледа в контекста на какво нараства с 15%. "Пропорцията, която съществува между максималния и минималния осигурителен доход, е нарушена в пъти", отбеляза Горанов пред bTV. По думите му работодателите често говорят за производителност на труда, но трябвало да се постави въпросът и за ефективността за бизнеса, така че да може бизнесът да плаща нормални заплати. 

"В момента те упрекват едва ли не обществото, че нямало хора за работа. В същото време в последните години заради нивото на доходите в България много хора, които имат възможност да продават по-скъпо своя труд на европейския пазар, вече не са тук", обясни финансовият министър.

Според Горанов нямало структурни предпоставки за предсрочни избори. "Няма да хвърлим в политическа нестабилност само за да угодим на болните амбиции на някой лидер от опозицията", заяви министърът. По думите му "ДПС е систематична и доста по-разумна партия" в сравнение с БСП.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст