ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Италия смятат Салвини за истинския лидер на държавата

матео салвини

Повечето италианци смятат вътрешния министър и лидер на антиимигрантската партия "Лига" Матео Салвини за истинския правителствен глава, показа изследване на общественото мнение, цитирано от Ройтерс.

Според месечната анкета на института "Демос", публикувана днес във в. "Република", 58 процента от италианците смятат за лидер Салвини, докато едва 16 процента избират премиера Джузепе Конте и 14 процента – Луиджи Ди Майо, който оглавява антисистемното "Движение 5 звезди".

Салвини и Ди Майо са вицепремиери в коалиционното правителство на Конте, което дойде на власт през юни и което, според новото проучване, е подкрепяно от 58 процента от италианците.

Салвини има силно присъствие в социалните медии, по радиото и телевизията, като използва това, за да дава тласък на популистките, антиимигрантски политики на своята партия.

Той е изместил Конте и като най-популярен политик в Италия – с 60 процента рейтинг на одобрение през октомври, колкото и през септември, докато рейтингът на премиера е спаднал от 61 на 59 процента.

Мнозинстквото от опозиционните избиратели са заявили, че смятат Салвини за истинския глава на правителството, включително 70 процента от Демократическата партия и 51 процента от партията "Напред Италия" на бившия премиер Силвио Берлускони. Дори сред членовете на "Движение 5 звезди" 35 процента смятат Салвини за реалния лидер срещу 37 процента за Ди Майо.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст