ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

400 аналитични метода гарантират качеството на бирата в Европа

бира

Модерните световни тенденции в пивоварната наука и технология бяха водещите акценти на есенното издание на Национална бирена академия, организирано от Съюза на пивоварите в България (СПБ). На специално събитие в Гранд хотел София през седмицата, пред именитиексперти, учени, журналисти и известни личности изпълнителният директор на Европейската пивоварна конвенция (EBC) – Джон Брауер, представи иновативни разработки в пивопроизводството и сподели актуални новини за развитието на бирената индустрия в Европа. 

Джон Брауер сподели с гостите информация за иновативните подходи във ферментацията и филтрацията на бирата, които  бяха представени тази година и на симпозиума на ЕВС в Брюксел. Интересът към темата е голям, тъй като в зависимост от това как се планират и провеждаттези основни процеси се повлиява цялостната органолептика на пивото като вкус, аромат, цвят, бистрота, пяна и консистенция.Така например все повече се налага тенденцията при ферментацията да се използват не само класически щамове пивоварни дрожди, а филтрацията да се използва и при занаятчийските бири, тъй като мътното пиво вече не е модерно и предпочитано от консуматорите.

Как различните съставките на бирата и тяхното съотношение влияят върху качествата на крайния продукт, бе друга приоритетна тема, която Джон Брауер представи. Все по-търсено от потребителите е пивото с ясно изразен и плътен малцов вкус, при което ароматните компоненти на хмела по-слабо се усещат. Сред световните тенденции са и разработките на безглутенова бира и пива с повишен антиоксидантен капацитет, които са част от изследователския дневен ред и на българските учени. Наскоро тепредставиха технологични решения за получаване на пиво с подобрени антиоксидантни и функционални характеристики, постигайки по-високо ниво на антиоксидантите в крайния продукт в диапазона 34%  – 50%.  През следващата година предстои да бъде реализиран нов научен проект, фокусиран върху съдържанието на ксантохумол в българските бири. 

В подкрепа на тези процеси, специалният гост сподели редица факти от многобройните проучвания на Европейската пивоварна конвенция. Огромна експертна информация е събрана в току що публикуваното издание Аналитика ЕВС, в което са включени 400 актуализирани и нови физико-химични, микробиологични, сензорни и др. методи, които се използват в съвременното производство на бира. Те обхващат всички аспекти и етапи на технологичния процес и са приложими включително при разработването на нови продукти. 

„Българските пивоварни компании работят в пълен синхрон с изискванията на ЕВС за качествен контрол върху категорията. Всички колеги поддържат високо ниво в различните направления на пивопроизводството, като водещи са инвестициите в оборудване, иновации,  продуктово развитие.  Само за първата половина от тази година капиталовите вложения на членове на СПБ възлизат на 25 млн. лева. Инвестициите за развитие на човешките ресурси на годишна база са 7 млн. лева, а продуктовото портфолио на индустрията през тази година е разширено с над 21 нови предложения. Тази динамика на сектора, дава отражение и върху представянето вевропейски мащаб.“,коментира изпълнителният директор на СПБ – Ивана Радомирова.

Според  статистиката на Пивоварите на Европа, българската бирена индустрия запазва добри позиции, като остава в първата половина на класацията според различните икономически показатели. На 13-то място сме по продажби на бира и на 15-то място в Европейския съюз по производство на пиво. Тя допълни също, че в по обем на продажбите за 2017 г.  първите три места се заемат от Германия, Великобритания и Испания. По показател производство Германия запазва лидерската си позиция, следвана отново от Великобритания, а трета е Полша. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст