ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Галъп”: 81% от българите искат оставката на Валери Симеонов

Министерски съвет Валери Симеонов

Близо 81% от българите искат оставката на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов заради непремереното му изказване по адрес на протестиращите майки на деца с увреждания. Това заключение правят социолозите от "Галъп" на база данните от телефонен сондаж, проведен от 27 октомври до 2 ноември сред 800 души в цялата страна.

От агенцията изрично уточняват, че проучването е правено преди да избухнат скандалите около Държавната агенция за българите в чужбина.

Едва 15% от българите застъпват позицията, че Симеонов не трябва да подава оставка.

Данните на "Галъп" показват, че 56% от анкетираните са против оставката на цялото правителство. 34 на сто са "за", докато останалите не могат да отговорят.

Социолозите казват, че практически всички демографски групи предпочитат оставката на вицепремиера националист. Изключение донякъде правят привържениците на "Обединените патриоти", където близо 60% са против оставка, а близо 40% са "за". При симпатизантите на ГЕРБ – над 50% са "за", а около 40% – "против".

Евентуалната оставка на правителството обаче предизвиква повече нюанси в мненията. Повечето обществени групи са „против“. Електоратът на БСП е по-скоро "за". Онези, които не биха гласували и които биха гласували с "не подкрепям никого", т.е. дистанцираните от политиката хора, са разделени в мненията си, посочват от "Галъп". 

Практически всички слоеве на обществото намират, че премиерът Борисов е отговорен за ситуацията около Валери Симеонов. Единствено привържениците на ГЕРБ са на обратното мнение, а привържениците на "Обединените патриоти" са разделени по тази тема.

Според агенцията обществото очевидно трудно ще приеме пасивност от страна на премиера и търси от него отговорност като ръководител на правителството. Българите явно очакват уволнение и забавянето носи щета за Борисов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст