ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

САЩ удариха петрола, банките и търговския флот на Иран

тръмп иран

САЩ отприщиха най-тежките си санкции срещу Иран в понеделник – ход, който вече предизвика масови протести в богатата на петрол държава. Администрацията на Тръмп възстанови всички санкции, премахнати след ядрената сделка от 2015 година

Санкциите са насочени както към Иран, така и към държави, които търгуват с Техеран. Те ще засегнат износа на петрол, корабоплаването и банките – всички основни компоненти на иранската икономика.

Хиляди иранци, скандиращи "Смърт за Америка", се събраха в неделя, отхвърляйки призивите за преговори, съобщава BBC.

Иранският президент Хасан Рухани обеща да наруши санкциите и да продължи продажбите на петрол.

Иранските военновъздушни сили пък ще проведат тренировки в понеделник и във вторник, за да докажат способностите на страната.

Президентът Доналд Тръмп каза, че Иран вече се бори с политиката на своята администрация. Той нарече санкциите "много силни", казвайки: "Ще видим какво ще се случи с Иран, но мога да ви кажа, че те не се справят много добре".

Над 700 физически и юридически лица попадат в списъка със санкциите, включително големите банки, износителите на петрол и търговския флот.

Обединеното кралство, Германия и Франция – които са сред петте държави, които все още са ангажирани с ядрения пакт – се противопоставиха на санкциите.

Те обещаха да подкрепят европейски фирми, които правят "легитимен бизнес" с Иран. Трите държави обявиха, че са създали алтернативен механизъм за плащане, който ще помогне на компаниите им да търгуват, без да са изправени пред наказания от Вашингтон.

Междувременно администрацията на Тръмп  разреши на осем страни да продължат да внасят ирански петрол, без да има налага съответните санкции. САЩ не назоваха конкретно държавите, но по неофициална информация става дума за Италия, Индия, Япония и Южна Корея, заедно с Турция, Китай и Индия.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст