ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Захариева и Помпео ще обсъдят отпадането на американските визи за български граждани

Парламент Екатерина Захариева

Българският външен министър Екатерина Захариева ще използва визитата си в САЩ, за да обсъди отпадането на американските визи за български граждани с  държавния секретар на Майк Помпео.

"Разбира се, ще използвам тази възможност освен за важните двустранни отношения, за състоянието в света, което за съжаление, все по-напрегнато става в някои региони, да разговарям и за нещата, които интересуват нас. Мисля, че ще проуча въпроса и в тази посока – и за визите, и за социалната спогодба, и за неща, които съм сигурна, че ще облекчат страшно много вашия живот", заяви Захариева, цитирана от БНР.

В кръга от теми, по които двамата ще разговарят, ще бъдат включени още двустранните отношения, изваждането на България от списъка за наблюдение по търговския закон, преминаването на страната ни в по-добрата група 2 по отношение трафика на хора, диверсификацията на енергийните доставки, стратегическите партньорства в областта на отбраната и въоръжените сили, както и просперитета и стабилността на Западните Балкани.

"В този сложен свят с тежък международен дневен ред няма как да успяваме без нашите най-добри посланици – българите зад граница… Много бих искала повече от вас, да започнат да се връщат в страната. Знам, че още много трябва да направим, за да убедим да започнат да се връщат повече хора, отколкото напускат, но миналата година имаме, за първи път от 27 години, изравняване на хората, които напускат, и хората, които се връщат", заяви Екатерина Захариева пред българската общност във Вашингтон

По думите на Захариева, на първо място българите в чужбина се интересуват от възможностите за реализацията и за работа у нас/

"Средата, в която живеят, доверието в институциите и в държавата и това са неща, за които, и трите трябва да работим, тоест няма как само доходите да привлекат българите да се върнат", обясни тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст