ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Демократите поемат контрол над Конгреса в САЩ

избори САЩ

Демократите поемат контрола над Конгреса, докато републиканците запазват мнозинство в Сената, сочат предварителните данни от изборите в САЩ. Резултатите позволяват и на двете страни да обявявят частична победа, съобщи БНР.

Демократите взеха контрола върху Камарата на представителите за пръв път от 8 години спорeд предварителните резултати от екзит пол, което може да означава сериозен неуспех в законодателната програма на президента Тръмп, но републиканците успяват да разширят своите позиции в Сената в решаващата нощ на изборите. Това означава, че републиканците запазват контрола над всички важни федерални съдебни назначения, включително номинациите за Върховния съд. Републиканците превзеха ключови позиции в Сенатата с победа на Джош Хоули в Мисури, републиканецът Кевин Креймър в Северна Дакота и Майк Браун в Индиана.

Президентът Доналд Тръмп реагира положително на резултатите като написа в Туитър "Страхотен успех тази вечер. Благодаря на всички!” Това, че демократите печелят позиции в Конгреса дава нова надежда на либералите, които искат да разследват и дори да провокират импийчмънт на президента.

Разпределението на силите в долната и горната камара на Конгреса ще стане ясно, когато приключи изборният ден в цялата страна. Калифорния, най-населеният щат в САЩ, все още гласува.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст