ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Крайно време е София да “поумнее”

Главният изпълнителен директор на "Виваком" Атанас Добрев Иновативните решения на VIVACOM в областта на интернет ...

На всички ни е известен девизът на столицата – "Расте, но не старее". И наистина все повече хора живеят в София и градът все по-често се обновява. По-високият жизнен стандарт в сравнение с другите български райони обаче е предизвикателство пред адекватното управление на столицата. Трафикът се увеличи значително и задръстванията станаха всекидневие. Сериозни са и проблемите с паркирането, обезпечаването на сигурността на гражданите, превенцията на престъпленията и намаляването на пътните инциденти. Хората пък все повече се интересуват от чистотата на водата, която пият, и на въздуха, който дишат. Всички тези неоспорими предизвикателства могат да бъдат преодолени чрез мощното навлизане в дигиталната ера и превръщането на София в "умен град". 

Примери в това отношение изобщо не липсват. Най-близкият е Атина, която на 6 ноември спечели приза на Европейската комисия за най-иновативен град в Европа за 2018-а. Само в рамките на година гърците разгърнаха серия от инициативи и кампании за съживяването на столицата си, например обновяването на историческия пазар в Кипсели, чрез което се създаде нова зона за социално предприемачество, изложби, семинари и театрални представления. В Атина започнаха и тестовете на "умни" кошчета за рециклиране, предоставящи информация в реално време за навиците на хората.

Нейни конкуренти в конкурса бяха Аархус (Дания), Хамбург (Германия), Льовен (Белгия), Тулуза (Франция), Умеа (Швеция). Те стигнаха до финалната права и получиха парична награда от 100 000 евро. Атина прибра 1 млн. евро, като сумата ще бъде използвана за увеличаване на местните иновационни дейности и за сътрудничество с други градове.

За да се присъедини към тази елитна група, управата в София, концентрирана предимно в събирането на пари, ще трябва значително да задълбочи и партньорството си с технологичния сектор. На 7 ноември телекомуникационната компания VIVACOM, която си партнира успешно по някои проекти със Столичната община, представи своята платформа за "умно" управление на градове – "VIVA Smart". Платформата обединява и надгражда в единна система интелигентни услуги по отношение на сигурността, транспорта, чистотата на въздуха, достъпа до информация и др.  Например  за транспорта се предлага управление на трафика чрез реакции на светофарите, така че да се минимизират задръстванията, а трафик камерите да реагират при нарушения и да подпомагат санкционирането на нарушителите. "Умните" системи за паркинги пък ще показват на водачите най-близкото свободно място и ще ги насочват до там.

Отделните модули на платформата предлагат и решения за "умни" сгради, изчислявайки разходите на електроенергия, контролирайки уличното осветление, сигурността чрез видеонаблюдение и съхранението на данните. Последното се оказва все по-важно и необходимо, както се уверихме от лятната сага с Търговския регистър.

От мениджмънта на телекома дадоха добри примери за "умно" управление и от България. В Поморие от близо година действа системата за пълно видеонаблюдение в реално време, базирана на изкуствен интелект, чрез който инцидентите се регистрират и информацията се изпраща до полицейското управление. Резултатът е, че за последните десет месеца в града няма нито една изчезнала кола. Подобни системи има изградени в още около 30 града у нас.

Платформата, разбира се, е ориентирана и към потребителите чрез мобилно приложение с различни опции за проверка.

"През последните години работим много усилено в предлагането на отделни умни решения, отговарящи на нуждите на бизнес клиентите ни и на българските общини. Но фокусът ни за в бъдеще е да развиваме концепцията за интернет на нещата у нас и да предлагаме повече иновативни и модерни услуги", заяви главният изпълнителен директор на VIVACOM Атанас Добрев при представянето на системата INVIPO, която вече работи успешно в редица градове по цял свят като Дубай, Измир, Дъблин и други.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст