ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бюджет `19 мина първото четене

Парламент

Бюджет 2019 мина на първо четене в парламента в сряда, 7 ноември. Той получи одобрението на 115 депутати, 85 гласуваха „против“ и нито един „въздържал се“. Областите, в които държавата се е заканила да работи най-активно догодина са социалната политика, образованието, отбраната и по-високите доходи.

В разчетите на хазната е заложена безработица от 4,8%, инфлация от 3% и дефицит от 0,5%. Според управляващите ключови цели в бюджет продължават да бъдат запазването на фискалната устойчивост и провеждането на последователна, прозрачна и предвидима фискална политика.

Данъците и парите на държавата скараха управляващи и опозиция. Освен процедурни хватки с кворума и състезание по остроумие, имаше и дебат по същество. Той започна в късния следобед.

 „Тази инфлация, освен че забавя растежа, категорично ще изяде увеличаването на пенсиите. Така че не се хвалете с това”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

„Бюджет на безпътица и без надежда, който не дава перспектива. Говорите за увеличаване на доходите – питаме 300 лв. пенсия и 1500 лв. заплата къде са”, попита Корнелия Нинова от БСП.

„Няма как да се съгласим на бюджетна и фискална политика, която води към понижение на икономическия растеж“, категоричен бе проф. Румен Гечев.

Той определи размера на чуждите инвестиции в страната ни като „национална катастрофа“ и даде за пример 2007 г., когато те са били 9 млрд. евро. За първата половина на 2018 г. размерът обаче е около 230 млн.

„Бюджетът е голям. То и Титаник беше голям, но потъна. Така че слагайте спасителните жилетки и плувайте към предсрочни избори“, завърши Гечев изказването, обръщайки се към управляващите.

„Бюджетът не е предизборен. Работим върху него, но ще го разглеждаме в края на 2020 г., защото изборите за следващ парламент ще бъде през 2021 г.”, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Още рано сутринта управляващите поискаха да работят, докато не приемат бюджета. Сами пожелаха поименна проверка, а БСП се усъмниха в неправилно броене. Поискаха втора проверка човек по човек, но им беше отказана. Започнаха дебати за данъците, а опозицията настояваше за по-нисък ДДС върху хляба и лекарствата. Управляващите казаха „Не”. Разговорът премина в иронична поезия за историята на БСП.

Според председателя на Комисията по финанси Менда Стоянова бюджетът отразява устойчивия растеж и рекордния ръст в приходите. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст