ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дълговете продължават по инерция

Заплата

Николай М. Ваньов,

финансов експерт

 

Оптимизмът като че ли бе движещата сила на международните финансови пазари през изминалата седмица. Основното събитие  бяха изборите в САЩ.  Въпреки повишената политическа несигурност, произхождаща от разделението на партийните линии на президентската администрация и на законодателния орган, инвеститорите бяха по-склонни да смятат, че това ще има положителен ефект върху развитието на глобалната икономика.

След изборите  анализаторите с интерес очакваха писменото изявление на Фед от последната среща на  монетарния борд, след която няма да последва пресконференция. Въпреки че вероятността  основната лихва да остане  без промяна е почти 100%, очакванията да има  последно повишение през декември също са високи. Икономическите данни от САЩ продължават да изненадват позитивно инвеститорите, като единственият фактор, задържащ доходността на трежъритата, остава експлозивната активност  на администрацията на Тръмп (веднага след изборите президентът де факто уволни министъра на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс). На този фон станахме свидетели на седмично повишаване на доходността по десетгодишните  щатски облигации  с 1.2 базиси точки – до 3.225 на сто.

Въпреки политическите проблеми в Германия  анализаторите оценяват оставката на Ангела Меркел с бъдеща дата като позитивно явление. В допълнение към това икономическите статистики и водещите показатели дават основание за по-позитивно отношение към икономическия ръст на Стария континент. На тази база доходността по дълговете на страните от ядрото на еврозоната възвърнаха възходящия си тренд. Десетгодишните немски бундове приключиха седмицата при нива от 0.464% и повишение от 3.8 базисни точки, докато ръстът при сходните по матуритет френски ДЦК се равняваше на 4.6 базисни точки до 0.828 на сто.

В периферията на еврозоната отново в центъра бе Италия. Апенинските дългове се оказаха под натиск след анонимен доклад от ЕК, според който дефицитът на страната през 2019 г. може да нарасне до 2.9% от БВП, далеч над бариерите поставени от Комисията. Въпреки това икономическият оптимизъм дава основания на анализаторите да смятат, че фискалните стимули от предложения от популистите бюджет може и да успеят да доведат до достатъчен ръст, който да ограничи дефицита. Като цяло десетгодишните италиански книжа се търгуваха в рейндж през седмицата, завършвайки с ръст на доходността от 3.8 базисни точки до 3.366 на сто. Сделките с испанските дългови книжа със сходен падеж се сключваха при доход от 1.625% и седмично повишение от 5.5 базисни точки.

Във Великобритания като че ли  има готов проект за договор за Брексит в кухнята. Премиерът Тереза Мей свиква нова среща на кабинета в края на седмицата, като най-важната тема отново остава ирландската граница. Въпреки това оптимизъм на Острова не липсва, а джилтовете се намират под ценови натиск. Само за последните пет търговски дни доходността по десетгодишните британски книжа отбеляза ръст от 7.3 базисни точки до 1.564 на сто.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст