ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Концесията на летище “София” продължава

Летище София Терминал - 2 сграда

Управляващите пресякоха поредния опит на БСП да спре концесията на летище "София". На 8 ноември парламентът отхвърли предложенията на социалистите за промени в Закона за концесиите, които предвиждаха забрана за отдаването на дейността, услугите и обектите на търговските дружества от забранителния списък за приватизация по Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Осемдесет и осем депутати гласуваха "за" измененията, 73 бяха "против", а 40 се въздържаха.

От "Обединени патриоти" настояха социалистите да признаят, че са сгрешили, давайки летищата във Варна и Бургас на частни оператори и тогава да внасят законопроект. "Основният въпрос тук не е за намесата на държавата в икономиката, а за това може ли БСП да напише свестен законопроект. Хубаво е да се надуват балони, да се експлоатират чувствителни теми за обществото, хубаво е обаче да имате и капацитет да ги материализирате", заяви депутатът Искрен Веселинов. Според него от БСП взаимствали тези от лидерите на патриотичната коалиция, но го правели като евтина имитация.

Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов посочи, че няма връзка между забранителния приватизационен списък и Закона за концесиите. По думите му концесия на корпоративно имущество не може да има, концесията е на публична държавна или общинска собственост. В конкретния случай летище "София" като земя със съоръжения е обект на публична държавна собственост и като такъв може да подлежи на концесиониране. В забранителния списък са търговски дружества, а активите на аеропорта не били апортирани в капитала на дружеството "Летище София" ЕАД, допълни Кирилов.

В отговор председателката на червената партия Корнелия Нинова обяви, че ще сезира Върховния административен съд и президента Румен Радев за концесията. "Декларирам от името на БСП, че когато дойде времето да вземаме решения, ще отменим концесията на летище "София". Тази отмяна ще бъде защита на българския национален интерес", изтъкна Нинова.

Ден по-рано прокуратурата отказа да оспори концесионната процедура. Сигналът до Сотир Цацаров отново бе внесен от столетницата. От обвинението твърдят, че не е налице основание за протест, защото законовият срок за това е изтекъл. Депутатите от левицата настояваха прокуратурата да внесе протест до компетентния съд за отмяна на решението на Министерския съвет и решенията на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, тъй като аеропортът е обект от националната сигурност. 

Правителството планира да отдаде летището на частен оператор за срок от 35 години, при все че финансовите му показатели напоследък са много добри. През октомври срокът за подаване на оферти бе удължен с един месец – до 22 ноември. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст