ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България ще бъде причина целият ЕС да не може да прилага Истанбулската конвенция

Парламент Екатерина Захариева

Може да се каже, че България ще бъде причина целият ЕС да не може да прилага Истанбулската конвенция. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на петъчния парламентарен контрол. 

"Нашият съвет по европейските въпроси в рамките на рамковата позиция по темата е одобрил следната позиция – че няма как да подкрепим решението на Съвета относно включването от името на ЕС в конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и домашното насилие поради решение на Конституционния съд", разясни Захариева. 

Според нея след като една от държавите изрази такова несъгласие и няма единодушие, няма как ЕС да прилага конвенцията. "Разбира се, това не означава, че различни държави, които вече са я ратифицирали, не може да я прилагат. Така че това ще бъде позицията, която България ще изрази на Съвета и което по процедура означава, че ще се спре присъединяването на целия ЕС към конвенцията", допълни външният министър.

В края на юли с четири особени мнения Конституционният съд (КС) реши, че Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, станала известна като Истанбулската конвенция, противоречи на българската конституция.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст