ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бюджетната комисия отхвърли ветото на президента върху данъчните промени

Парламент бюджет Менда Стоянова

Бюджетната комисия отхвърли ветото на президента Румен Радев върху данъчните промени.  Държавният глава атакува 4 данъчни промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

"Няма да подкрепим ветото. Считаме, че промяната за данъка върху автомобилите е в правилната посока." Това обяви шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова и допълни, че утежнение за коли над 20 г. на месец ще бъде по-малко от цената на кутия цигари.

БСП и ДПС подкрепиха ветото на президента. 

Мотивите на президента са, че с данъка върху по-старите коли данъчната тежест пада върху гражданите с ниски и средни доходи, както и върху малкия и средния бизнес. Няма и гаранции, че събраните средства от този данък ще се разходват за екологични цели. Според президента реалното увеличение на данъка е по-голямо, отколкото се представя на обществото. Увеличеният данък засяга над 50 % от превозните средства на възраст над 15 г., които по официални данни са над 70 % от всички регистрирани 4 130 195 автомобили.

Основанието, с което Радев иска връщане на текстовете от закона, е че данъкът върху старите коли не въвежда принципа "замърсителят плаща". По-високият данък не отчита нито честотата на използването на превозните средства, нито наличието на устройства за намаляване на вредните емисии, нито вида на използваното гориво.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст