ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нужен е нов модел за пазара на горива у нас, смятат експерти

горива

Нужно е да се предприеме една законодателна инициатива, с която да бъде сменен модела по който работи пазара на горива у нас, защото дори да се намали акциза, най-много след шест месеца цените отново ще достигнат тези нива. Пазарният механизъм за търсене и предлагане работи безотказно. В този смисъл, това е мястото, към което правителството трябва да насочи усилията си. Това заяви енергийният експерт Васко Начев пред БНТ Енергийните експерти проф. Атанас Тасев и Васко Начев бяха поканени по темата кой контролира механизмите за цените на пазара на горива у нас.

Според Васко Начев, няма да има по-различни резултати от всички проверки на КЗК досега. а според проф. Атанас Тасев, всяка намеса в пазарната логика може да е контрапродуктивна.

"Ако погледнем възможностите на държавата – на този етап те са твърде малко, още повече че вече бяха наложени мерки за регулиране цените на горивата. Нищо няма да се промени с промени по касовата бележка, това не е необходимо. Трябва основните производители и дистрибутори да разработят нова методика и да проведат разяснителна кампания за горивата", каза проф. Тасев..

Според Васко Начев, цените на горивата у нас са винаги малко под фокуса на общественото недоволство, а за последните два дни цената на най-масовия бензин А95 е паднала с 20 стотинки. Ако погледнем таксите, акцизът и ДДС у нас са сред най-ниските, а в същото време се доближаваме до цените в Европа и това е всъщност големия въпрос, допълни експертът.

"Официално "Лукойл" притежава 40% от бензина в данъчните складове, но с подставени лица, нещата стигат до 85-90%. На практика, всички големи играчи купуват от "Лукойл". Внася се единствено високия клас А100, така че има нещо изкривено", каза Начев.

Когато пада цената на нефта, не така бързо падат цените при крайните потребители, защото се работи на фючърс – реално нефтът вече е купен, стои в танкерите и не може да бъде продаден на по-ниски цени. Обратно – когато се вдига петрола, рязко скача цената на дериватите, защото всеки търси максимална печалба, допълни проф. Тасев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст