ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Приеха по принцип поправките “Караянчева” в НК

Парламентът прие на първо четене в четвъртък (15 ноември) поправките в Наказателния кодекс, криминализиращи домашното насилие. След твърде атрактивен дебат, изпъстрен със сентенции, цитати и препратки към Библията, законът беше подкрепен с гласовете на 137 народни представители, без гласували с "въздържал се" или "против".

Проектът бе предложен от група депутати на ГЕРБ, включително и от председателката на Народното събрание Цвета Караянчева. "С проекта на изменения на НК извършването на съответните деяния в условията на домашно насилие се въздига като квалифициращи признаци в системата на редица престъпни посегателства – подпомагането и склоняването на другиго към самоубийство, отвличането, противозаконното лишаване от свобода, принудата, заканата с престъпление. Това следва да доведе до промяна в разбирането на обществото, че домашното и психическото насилие е личен въпрос и че държавата не носи отговорност за предотвратяването му", мотивираха се депутатите.

В приетия на първо четене закон се допълват квалифицираните състави на убийството и телесните повреди с цел инкриминиране на всички форми на домашно насилие. Правят се и изменения в характера на някои престъпления, свързани с насилие, които вече ще се преследват като такива от общ характер – става дума за случаите на умишлено причиняване на средна или тежка телесна повреда от родственици. "С промяната на чл. 161, ал. 1 от НК всички форми на домашно насилие, водещи до по-сериозно засягане на телесната неприкосновеност, ще се преследват ех officio, което е съществен елемент от осигуряването на правосъдие за жертвите на домашно насилие, като се гарантира техния достъп до съд", смятат депутатите.

За първи път в Наказателния кодекс бе записано и психическото насилие като престъпление. Ако то бъде упражнявано системно и от това настъпят вредни последици, извършителят може да получи до 1 година затвор или пробация. А ако психическия терор е бил оказван при условията на домашно насилие – наказанието може да стигне до 5 години затвор.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст