ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ще плащаме и за ползването на пътни съоръжения

тунел витиня

За отделни съоръжения по републиканските пътища – мостове, тунели или планински проходи, посочени в приет с решение на правителството списък, ще се събира такса. Това предвижда предложеният за обществено обсъждане проект на наредба за условията и реда за събиране на таксите за специално ползване на републиканските пътища или на части от тях и за ползване на отделни съоръжения по републиканските пътища.

В проекта е посочено също, че такси в лева ще плащат както водачите на регистрирани в България превозни средства, така и на регистрираните в чужбина. От обхвата на таксуването ще бъдат изключени колите на Министерството на вътрешните работи, на Националната служба за охрана, на Държавна агенция "Национална сигурност", на Неотложната медицинска помощ и на въоръжените сили.

Такса за специално ползване на пътищата ще се плаща и за изграждане и експлоатация на търговски крайпътни обекти и пътни връзки към тях, за рекламни съоръжения и за нови или за ремонт на подземни и надземни съоръжения в обхвата на пътя, с изключение на необходимите за обслужването му.

Проектонаредбата предвижда в случаите, когато специалното ползване обхваща различни републикански пътища, един от които е предоставен на концесия, таксите да се определят в две части и да се заплащат по сметка на Агенция "Пътна инфраструктура" и на концесионера.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст