ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Прокурор при СРП задържа извършител на телефонна измама за над 22 000 лв.

Прокурор

58-годишният И. Кузманов е привлечен към наказателна отговорност за това, че:

В период от време от 07.07.2017 г. до 31.10.2017 г., в условията на продължавано престъпление, е извършил следните деяния:

 -На 07.07.2017 г., в гр. София, кв. «Суходол», действайки като помагач (в съучастие с друго лице – извършител, неустановено до момента), с цел да набави за себе си имотна облага, е възбудил и поддържал у Ц. Н. заблуждение – като се представил по телефона за полицейски служител и й обяснил, че «в момента се провежда акция по залавяне на телефонни измамници» и «за да могат те да бъдат задържани на местопрестъплението е необходимо тя да остави наличните си спестявания в пари пред къщата си, като ги увие в станиол или фолио». Заблуден от така формираните у нея неверни представи, Н. изпълнила указаното от Кузманов, като оставила на уговореното място парична сума в размер 14 700 лв. По този начин на пострадалата била причинена имотна вреда в размер описаната по-горе сума.

– На 31.10.2017 г., в гр. София, пл. «Руски паметник», действайки като помагач (в съучастие с друго лице – извършител, неустановено до момента), с цел да набави за себе си имотна облага, е възбудил и поддържал у Д. С. заблуждение – като се представил по телефона за полицейски служител и й обяснил, че «в момента се провежда акция по залавяне на телефонни измамници» и «за да могат те да бъдат задържани на местопрестъплението е необходимо тя да остави наличните си спестявания в парина площад «Руски паметник», като ги увие в станиол или фолио». Заблуден от така формираните у нея неверни представи, С. изпълнила указаното от Кузманов, като оставила на уговореното място парична сума в размер 3 300 щатски долара, 650 евро и 500 лв., както и златен пръстен с диамант, 3 чифта обеци и златна монета. По този начин на пострадалата била причинена имотна вреда в размер описаната по-горе сума.

Описаното представлява престъпление по чл. 209, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 4, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

Предвид високата обществена опасност на деянието и дееца, наблюдаващият прокурор е постановил задържане на обвиняемия за срок до 72 часа, като е разпоредено привеждането му в сградата на СРС  утре- на 17.11.2018 г. – за разглеждане на искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст