Европейската космическа агенция е одобрила 14 български проекта

лилия илиева

Космическата политика е от стратегическо значение за Европа. Тя осигурява независимост и готовност за решаване на мащабни проблеми и за поемане на глобални отговорности. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова, която откри Първия национален семинар по програма „Коперник” за България, адресиран към научните, бизнес и неправителствени организации.

Иванова изтъкна, че България изпълнява Споразумението по Плана за европейска кооперираща държава към Европейската космическа агенция /ЕКА/, което дава възможност на български фирми и научни организации да участват в тръжните процедури на ЕКА за България. До момента са проведени три тръжни процедури. През декември 2018 г. се отваря и четвъртата тръжна процедура за България, която ще приключи на 27 март 2019 г. По процедурите, които организира Европейската космическа агенция са одобрени 14 български проекта за 2.3 милиона евро. Освен тях, в момента са одобрени още 3 проекта и се очаква да започне тяхното изпълнение.

Зам.-министърът подчерта, че водещите европейски програми, сред които и „Коперник“, както и тяхното развитие и продължаване, са от съществено значение за осигуряването на стратегическата независимост на ЕС. "Смятам, че трябва да насърчаваме и подпомагаме космическия отрасъл и с общи усилия да създадем благоприятна среда за развитие на българските предприятия, развиващи дейности в тази област, включително стартиращи компании", каза още тя.

Иванова посочи, че България трябва да се възползва от изключителните възможности, предоставяни от европейските космически програми. "В настоящата цифрова среда, свободният достъп до космически изображения е от полза за различни сектори, като например – земеделието, промишлеността, навигацията, сигурността и отбраната", подчерта икономическият зам.-министър.

"Днешното събитие е продължение на работата ни по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, където България положи активни усилия на европейско и национално ниво за акцентиране на политическата важност на космическия сектор", допълни тя.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст