Операторът на депото в Русе е глобен с 20 000 лева, заради пожар преди месец

РИОСВ-Бургас

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе инж. Любомир Атанасов е издал наказателно постановление в максимален размер от 20 000 лева на фирмата, която е оператор на Регионалното депо за отпадъци. Това съобщиха от екоинспекцията.

Причината е пожарът от 3 ноември тази година. В продължение на няколко дни екипи се опитваха да го загасят. Заради инцидента се създаде напрежение сред русенци, които недоволстваха от дима и миризмите, носещи се в определен период от време над града – в зависимост от посоката на вятъра, уточнява БТА.

От РИОСВ информират, че пожарът е възникнал първоначално на 50 кв. м, едновременно от четири страни, и се е разраснал до 15 декара. Отпадъците в една от клетките – пластмасови, хартиени, текстилни, полиетиленови и други, са депонирани във височина. Това е образувало стръмен скат, който е бил трудно достъпен за поддържане, уплътняване и запръстяване.

"Неправилната експлоатация и допуснатият пожар са нарушения на Закона за управление на отпадъците, за което фирмата е санкционирана", обясняват от РИОСВ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст