За първи път лишен от свобода бе подстриган за иподякон

затвор бобов дол

В навечерието на Никулден Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи Света Божествена литургия в храм „Св. Николай Чудотворец“, намиращ се на територията на Старозагорския затвор. Последното посещение на архиерей там бе през 2004 година при откриване на храма. По време на службата днес един от изтърпяващите наказание в Старозагорския затвор бе подстриган за иподякон.Това се прави за първи път в рамките на  системата на местата за лишаване от свобода, сочи БНР.

Митрополит Киприан извърши светата литургия в съслужение със свещеници от старозагорските храмове. На службата като гости присъстваха зам.-областният управител  Димитър Драчев, зам-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова и представители на Епархийския съвет.

Първата служба след смяната на режима в Старозагорския затвор е отслужена в параклиса на затвора през 1994 год. от тогавашния митрополит дядо Панкратий. Почти 25 години по-късно, благодарение на доброто сътрудничество с ръководството, на територията на затвора има вече 4 параклиса и този храм, отбеляза отец Йордан Карагеоргиев, свещенослужител на затвора. Над 2 000 лишени от свобода до момента са приели светото кръщение в Старозагорския затвор, а в храма вече има извършени и няколко венчавки.

С посещението на митрополит Киприан днес бе даден старт на инициатива на Старозагорска митрополия и църковното настоятелство при храма за безплатни очни прегледи на лишените от свобода. От тях ще могат да се възползват около 50 души.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст