АЕЦ “Белене”: най-малко 18 млрд. лв. и осем години строителство

Китайска делегация АЕЦ "Белене"

Енергийният министър Теменужка Петкова представи на 6 декември пред депутатите от парламентарната Комисия по енергетика концепцията на държавата за реализацията на "АЕЦ Белене". Изложението си тя започна с уверението, че изпълнява изискванията, заложени в решението на Народното събрание, с което проектът за втора атомна електроцентрала бе "размразен". Тоест  търси се инвеститор "на пазарен принцип". Според разбиранията на депутатите това означава без предоставяне на държавна гаранция, без корпоративни гаранции, без дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия. Отделно в процедурата е определено, че в рамките й се дава възможност да вземат участие потенциални инвеститори, желаещи миноритарен дял.

"Поставили сме условие да се даде възможност на българския бизнес да вземе участие по изпълнение на дейностите по проекта. Процентът, който би се оценил най-високо, е 30 на сто участие на български компании в дейностите, които трябва да бъдат извършени", отбеляза Петкова. По думите й тези изисквания имат за цел да защитят имуществения и финансовия интерес на българската страна. А също да бъде гарантирана енергийната сигурност, да се спази решението на българския парламент и да се търси възможност за реализация на проекта при максимална сигурност.

Важно условие, според нея, е да бъде използвано изцяло оборудването, произведено за "Белене", като не се променя по никакъв начин дизайнът му. Очевидно държавата се стреми да се придържа неотлъчно към този вариант, защото той е получил техническа нотификация от Европейската комисия.

Енергийният министър изрази готовност да даде старт на процедурата за избор на стратегически инвеститор още в началото на новата година и увери, че ще направи "всичко възможно да ускори процеса".  "Няма как да искаме от някого за две седмици да даде оферта, да направи анализ или да прояви интерес за такъв голям проект, който няма да бъде само национален", каза Петкова, допълвайки, че проектът по всяка вероятност щял да има регионално значение. 

От изказването й се разбра, че към кандидат-инвеститорите има изискване да представят финансов модел, от който да станат ясни реалните параметри на начинанието и цената на продаваната електроенергия. Предварително държавата е заложила необходима сума за реализацията в размер на 9 млрд. евро и срок за изпълнение на дейностите от осем години. 

"Този срок, смятаме, че е реалистичен, с оглед на това, че нашият проект е в много напреднала фаза от гледна точка на цялата лицензионна процедура, която трябва да се реализира. Ние притежаваме площадка, на която е изградена необходимата инфраструктура. Смятаме, че са налице предпоставки този проект да бъде реализиран в по-кратки срокове от десет години", продължи министърът. При реализацията му държавата ще иска да има блокираща квота в дружеството, за да гарантира сигурността, тъй като за страната оставал ядреният риск. 

Вече са в ход срещи с партньори от Черна гора, които проявяват много сериозен интерес за участие. Предстоят разговори и с македонски и сръбски партньори. "Разбира се, и с руските колеги, които са конструктори на проекта и производители на оборудването. На всички е ясно, че без тях няма как той да бъде реализиран. Ще направим всичко необходимо да промотираме проекта, да разкажем за него и съответно да привлечем инвеститори. Определено има доста сериозен интерес. Аз съм приятно изненадана и съм оптимист по отношение на интереса към проекта", подчерта Петкова. 

Предвижда  се финансирането на новата ядрена мощност да стане с 20% собствен и 80% привлечен капитал. Българското участие ще е под формата на апортна вноска. Оператор на централата следва да е АЕЦ "Козлодуй".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст