Корнелия Нинова лиши Станишев от гласа си на конгреса на ПЕС в Лисабон

Централeн военен клуб дискусия на тема „Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана“. Корнелия Нинова Сергей Станишев Бойко Борисов

Няма да участвам в Конгреса на ПЕС и държа да го чуете от мен, за да няма спекулации. БСП издигна кандидатурата на Сергей Станишев за президент на ПЕС, стоим твърдо зад него, подкрепяме го и гласовете на нашата делегация ще бъдат дадени за него. Желая му успехи и здраве, защото на европейските избори догодина му предстоят тежки битки. Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Утре на конгреса в Лисабон ще се гласува кандидатурата на Сергей Станишев за президент на европейските социалисти. Той е единствен кандидат. Опонентите му се отказаха още по време на предварителната номинация. Българската делегация ще бъде водена от зам.-председателят на БСП Деница Златева. 

Тя подчерта, че БСП подкрепя редица от решенията на Конгреса, които касаят социална Европа, политика за млади хора, зелена икономика, но Конгресът ще приеме някои решения, които противоречат на техни позиции. Ще бъде приета Резолюция за равенство на половете, в която се призовава всички държави членки да ратифицират Истанбулската конвенция и да я приложат в националното си законодателство, като „единствен начин за защита на жени от насилие“. "Не приемаме това решение, изпратих писменото си възражение, което е депозирано до Конгреса и нашата делегация няма да подкрепи тази резолюция", обясни Нинова.

Другият проблем, според нея, е че ще се приеме и резолюция относно политиката по миграция, в която се приема всяка държава да поеме солидарна отговорност за приемане на мигранти и ако това не се случи, да й се прилагат финансови и икономически санкции. "Ние не приемаме това. По наше искане има решение на парламента по този въпрос, с него задължихме правителството да не подписва двустранни споразумения за връщане", обясни тя. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст