Орбан разреши създаването на огромен проправителствен медиен концерн

виктор орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан даде зелена светлина за създаването на гигантски проправителствен медиен конгломерат в страната, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на опасенията за медийния плурализъм в Унгария.

Миналата седмица активите на около 500 унгарски национални и местни медии, всички те открито проправителствени, бяха прехвърлени от техните собственици на "Фондация за печата и медиите в Централна Европа".

Тази организация е ръководена от Габор Лискай – медиен предприемач, който е отдавнашен съюзник на Орбан. Фондацията си е поставила за цел да "се грижи за опазването на националните ценности".

Вчера унгарският премиер подписа указ, който придава на конгломерата "национално стратегическо значение в обществен интерес". Това блокира всяка възможност конкурентни медии или представители на сектора да му се противопоставят, отбелязва Франс прес.

След идването на Виктор Орбан на власт в Унгария през 2010 г. държавните медии се превърнаха в проводник на правителствената линия, а голяма част от частните бяха придобити от хора, близки до властта. Някои вестници престанаха да излизат, а други промениха редакционната си политика, припомня Франс прес.

В резултат Европейският съюз отправи многобройни предупреждения към унгарския премиер националист.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст