Скокът с 350% на цената на тока за бизнеса е знак за картел, твърдят от ДБГ

ток

Скокът с 350% на цената на тока за бизнеса е знак за картел в производството на електроенергия. Това се казва в позиция на "Движение България на гражданите".

"Цената на тока за бизнеса е следствие от тайни договорки и забранени практики, извършвани от големите производители на електроенергия. Намираме за необяснимо твърдението, че шоковото поскъпване се дължи на повишено пазарно търсене. Това би било вярно, ако производствените мощности в България внезапно са се увеличили с 350%. Подобни драстични скокове на цената на електроенергията нанасят 
непоправими щети за бизнеса и увеличават разходите за производство на всички стоки.  В крайна сметка това ще е удар и по джоба на хората", казват от ДБГ.

От партията прогнозират, че доняколко месеца ще последва и скок в цената на тока за бита, което ще нанесе още един сериозен удар върху стандарта на живот на българските граждани.

"Призоваваме за незабавна проверка на големите производители на пазара за електроенергия от съвместни екипи на КЗК и КЕВР, които в срок от 10 дни да излязат с резултат. Първоначалните заявки, че проверката ще завърши през януари означава фалит на стотици малки и средни предприятия, за 
които цената на електроенергията е основен разходен компонент", се казва още в позицията. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст