Фондация “Граждани срещу бюрокрацията“ връчи годишните си награди

“Граждани срещу бюрокрацията“

На 6 декември  в София Фондация “Граждани срещу бюрокрацията“ раздаде годишните си награди за държавни институции. Наградите се връчват за трета поредна година и с тях фондацията отличава администрациите, които търсят и намират начин да бъдат по-близо до гражданите и по-далеч от бюрокрацията. Събитието се състоя в представителството на Европейската комисия в София, под патронажа на Европейския парламент.

Награди получиха:

Патентно ведомство, в категория “Най-добра електронна услуга”. Наградата получи от г-н Давид Сукалински заместник-председател на Патентно ведомство. Услугата, която предлага Патентно ведомство улеснява регистрацията на търговски марки и патенти, като е предвидена възможност за електронно плащане на държавните такси.

Комисия за защита на личните данни, в категория “Прозрачност в управлението”. Наградата беше получена от Проф. Веселин Целков, член на Комисията за защита на личните данни. КЗЛД издава ежемесечен електронен бюлетин, в който са описани подробно всички оперативни действия, получени жалби от граждани, както и становища на Комисията.

Комисия за защита на потребителите, в категория “Защита на гражданите от нелоялни търговски практики”. Наградата беше получена от г-н Димитър Маргаритов председател на Комисия за защита на потребителите. Наградата е поради множеството инициативи на КЗП, в които се информират гражданите от какво да се пазят, когато пазаруват онлайн.

Държавна агенция “Електронно управление”, в категория “Системна работа за необратимост на дигитализацията”. Наградата беше получена от г-н Атанас Темелков председател на Държавна агенция “Електронно управление”. Работата на ДАЕУ остава скрита за гражданите, но всъщност заслуга на Агенцията е изграждането на гръбнака на Е-правителството. Съвсем скоро гражданите ще бъдат свидетели на нови електронни услуги.

Община Бургас, в категория “Електронна община”. Наградата ще бъде връчена на кмета на Бургас – г-н Димитър Николов през следващата седмица. Общината е наградена заради електронните услуги, които предлага, както и иновативните методи за идентификация.

Национална агенция за приходите, за “Устойчива събираемост на данъците”. Наградата ще бъде връчена следващата седмица. Наградата е за възможността данъци и осигуровки да се плащат с карта, получаването на уведомителни имейли при получено плащане, както и подобрени процедури, които целят да не се нарушават паричните потоци на бизнеса.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст