ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Новините настъпиха цените на дълга

валути

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Изминалата седмица на международните финансови пазари започна със сериозна доза несигурност и с търсене на активи-убежища от риска. Въпреки това в края й, след реверсия на тези очаквания, като че ли отново се намираме пред  ръст на основните облигационни емисии.

Факторите за несигурността, а и за сериозната волатилност на пазарите, остават основно политически. Постоянните люшкания между сделка и търговска война между САЩ и Китай не водят до спокойствие на пазарите, а отрицателното влияние върху капиталовите пазари със сигурност ще остане и в началото на 2019-а. В допълнение към това всички погледи са вторачени в кривата на доходност на САЩ. Въпреки че  президентът на Фед – Джеръм Пауъл, не изглежда особено притеснен от инверсията, някои от членовете на монетарния комитет като че ли обсъждат вариант за намаляването на лихвените повишения за следващата година от 3 на 2. Някои пазарни анализатори обаче се съмняват, че при текущите сравнително ниски равнища на инфлация дори и това би било достатъчно. Трежъритата се оказаха под натиск през седмицата, като доходността по десетгодишните книжа отбеляза ръст от 5.4 базисни точки до 2.901 на сто.

Водеща тема на седмицата отново бе Брекзит. След редицата резки маневри, състоящи се в отлагането на гласуването на плана на премиера Мей за напускане на ЕС със сделка, последван почти веднага от вот на доверие от Консервативната партия към Мей, като неин лидер, очакванията са за насочване към сделка за Брекзит. Несигурността в постигането на такава остава изключително висока, като джилтовете видяха седмица без промяна на доходността по десетгодишните книжа при нива от 1.26%, което определено бе в дисонанс с глобалната картина.

В еврозоната ключовата тема бе заседанието на борда на ЕЦБ в четвъртък. На него изненадващи решения не се очакваха, но поддържането на линията за спиране на количествените улеснения този месец, както и евентуалното повторение на възможността за първо лихвено повишение от 2011 г. насам, може да дадат стимул за ръст на доходността на пазарите. Като цяло анализаторите смятат еврото и основните европейски доходности за силно подценени, като през седмицата видяхме ръстове на вторите. Десетгодишните бундове се търгуваха при доход от 0.278% и ръст от 3 базисни точки, докато сходните по матуритет френски ДЦК приключиха седмицата при доходност от 0.728% и ръст от 4.3 базисни точки.

Допълнителен стимул за покачването на доходността по европейските книжа дойде и от периферията на еврозоната. В Италия като че ли най-накрая предлагат вариант на бюджет, който да удовлетвори Европейската комисия. В четвъртък премиерът на страната Джузепе Конте заяви, че след "технически преизчисления" бюджетът на страната му за 2019 г., може да бъде планиран на дефицит от 2.04 на сто. След тези новини италианските ДЦК бяха едни от най-търсените на пазарите, като в десетгодишния матуритет доходността им се понижи с цели 19.4 базисни точки през седмицата. Испанските книжа с падеж през 2028 г. видяха спад в търсената доходност от 2.9 базисни точки до 1.429 на сто.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст