ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ликвидираха нападателя от Страсбург

френска полиция франция страсбург нойдорф шериф шекат

Атентаторът от коледния базар в Страсбург Шериф Шекат е застрелян от полицията, съобщиха полицейски източници.

Шекат е убит в южния квартал на Страсбург Нойдорф, където вчера вечерта започна полицейска операция. Той е стрелял по полицаи, които са отвърнали на огъня и са го застреляли.

"В 21.00 ч полицията отиде да арестува лице, отговарящо на описанието на заподозрения. Той отвърна с огън, след което беше неутрализиран. Информирах президента. Мислите ми са със загиналите и ранените", докладва за акцията вътрешният министър на Франция Кристоф Кастанер.

Полицейски източници съобщават, че Шекат е забелязан първо от жена, която веднага е съобщила за него на правоохранителните органи. Очевидци разказаха, че терористът е застрелян в района на улица „Лазарет“. Експерти отбелязаха, че наличието на голям брой видеокамери в този район също е спомогнало за бързото разкриване на Шериф Шекат.

По-рано полицията беше разпространила фотография на 29-годишния жител на Страсбург, както и номер на гореща линия. Властите помолиха гражданите да не се опитват да задържат сами престъпника. Според експертите този призив към населението е изиграл важна роля за бързото и успешно приключване на операцията по обезвреждането му.

Във вторник вечерта 29-годишният жител на Страсбург откри огън в Коледния базар в центъра на града. След това той влезе в престрелка с полицията, но успя да се укрие. При нападението загинаха трима души, а 14 бяха ранени ранени.

В издирването на Шекат участваха над 700 служители на правоохранителните органи.

Радикалната групировка "Ислямска държава" заяви в сайта си Амак, че Шекат е бил неин боец, но не даде доказателство в подкрепа на това твърдение.

"Ислямска държава" твърди, че той е извършил нападението над коледния базар в Страсбург "в отговор на призиви да бъдат атакувани граждани на страните от коалицията", която воюва срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

Според свидетели Шекат е викал "Аллах акбар" ("Бог е най-великият" на арабски), когато нападнал с огнестрелно оръжие и нож минувачи в базара.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст