ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Украйна свиква обединителен събор за обявяване на независима църква

независима украинска православна църква украйна

Представители на православната вяра в Украйна се събират на 15 декември (събота) на "обединителен събор", на който трябва да бъде учредена независима от руската религиозна опека църква. В него няма да вземе участие църквата, останала вярна на Москва.

Този църковен събор трябва да изпълни историческото решение на ползващата се с голям авторитет в православния свят Константинополска патриаршия, която разреши през октомври на Украйна да има своя собствена църква след 322 години под духовната опека на могъщия си съсед.

Това решение, разбира се, предизвика гнева на Руската православна църква, която го нарече "схизма" и скъса връзките си с Константинопол. Украинската църква, която зависи от Москва, все още има значително влияние и разполага с най-големия брой енории в страната.

На проявата няма да присъства лоялната на Москва църква, която заклейми планирания в събота "незаконен" събор, в който обаче някои сановници може въпреки всичко да участват. В събора ще вземат участие останалите две формации: Киевската патриаршия, самопровъзгласила се през 1992 г., и малката Украинска автокефална църква.

"В процес сме на изграждане на още един стълб на украинската независимост", който "ни отделя от нашето минало на колонизирана страна и утвърждава националната ни самоличност", заяви със задоволство миналата седмица президентът Петро Порошенко.

Украинските власти смятат този църковен събор, организиран навръх петата годишнина от избухването на безпрецедентната криза между Киев и Москва, за въпрос от областта на "националната сигурност". Порошенко е наричал в миналото лоялната на Русия Църква "заплаха".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст