ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Енергийната диверсификация на България е важна за САЩ

Джон Съливан

Заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан обяви, че енергийната диверсификация на България е важна за Вашингтон. Според Съливан така ще се повиши националната ни сигурност и страната ни няма да зависи само от един източник. 

"САЩ също се притеснява от зависимостта от нефт от чуждестранни източници от десетилетия насам. Особено през последните 10-15 години САЩ стигна до там, че изнася енергия", посочи Джон Съливан на брифинг в Министерския съвет. 

Той поясни, че този въпрос е обсъден с българския външен министър Екатерина Захариева. "Що се отнася до тръбопроводите, изразихме становището си. Знаем, че правителството ще вземе суверенно решение, както и за изтребителите", добави Джон Съливан. 

Модернизацията на българските Военновъздушни сили също е била основна тема по време на разговорите. 

"Сигурността на България, като съюзник в НАТО е наш ангажимент. Ще предоставим всякаква допълнителна информация, която ще помогне на българското правителство да вземе решение", уточни заместник-държавният секретар на САЩ. 

Външният министър Екатерина Захариева съобщи, че офертата на Щатите за нови F-16 ще бъде подобрена. Захариева изрази надежда, че скоро визите за Съединените щати ще отпаднат и страната ни ще бъде третирана като останалите членки на ЕС.

Съливан на свой ред отчете, че двустранните отношения между България и САЩ са по-силни от всякога. Визитата му у нас продължава със срещи с премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев и вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст